Πέτσας: Δεν δεχόμαστε απειλές και τετελεσμένα από την Τουρκία

0
69

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε σε μία περίοδο, κατά την οποία -θα έλεγα μ’ έναν τίτλο- μπαίνει τέλος στην εποχή των δισταγμών», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Όπως χαρακτηριστικά είπε με ευθεία αναφορά στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, η Ελλάδα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οριοθέτησε θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία και προχώρησε σε μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο. Δείχνει αποφασισμένη να τερματίσει τις εκκρεμότητες πολλών δεκαετιών και προχωρά πάντα με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας. Και -όπως είπε χθες ο υπουργός των Εξωτερικών- θέλουμε να οριοθετήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες μας με όλες τις χώρες της περιοχής, για να τελειώνουν οι εκκρεμότητες. Είναι προς το συμφέρον των λαών της περιοχής, της ευημερίας τους, τέτοιου είδους εκκρεμότητες, που δηλητηριάζουν πολλές φορές τις σχέσεις μεταξύ των κρατών, να τελειώνουν. Έχουμε τη διάθεση να συζητήσουμε, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και να λύνουμε τέτοιου είδους θέματα. Θυμίζω -και φάνηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες- ότι ακόμη και με την Τουρκία, μετά το θετικό μήνυμα που έστειλε με το βήμα αποκλιμάκωσης, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές, εάν και η άλλη πλευρά το επιθυμεί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέδρασε επίσης στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι «μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια συζητήσεων με την Αίγυπτο, όποιος νομίζει ότι είναι κάτι βεβιασμένο, μάλλον έχει διαφορετικό χρόνο μέτρησης. Όσον αφορά το θέμα των σημείων, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, προσωπικά, έχει πλήρη ενημέρωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στην τελευταία τους διμερή συνάντηση στη Βουλή. Και τα αρμόδια πρόσωπα στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλήρη και καθημερινή, πολλές φορές, ενημέρωση, από τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα θολό σημείο και κανένα θέμα το οποίο να μην είναι σε γνώση τους».

Ο κ. Πέτσας τόνισε πάντως πως δεν θέλει να πιστεύει ότι «υπάρχει μικροπολιτική επήρεια σε όσα λέγονται. Μιλάμε για ένα πολύ τολμηρό βήμα. Για κάτι το οποίο διεμβολίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Δίνει δυνατότητα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, σε δύο χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος και η Ελλάδα, που έχουν αντικείμενες ακτές, μόνες να οριοθετήσουν -τμηματικά, ναι- μέρος των θαλασσίων ζωνών τους και αυτό να ξεκλειδώσει τις εξελίξεις στην περιοχή. Θα ήθελα σήμερα να μείνω σε αυτό».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις από την Τουρκία, τόνισε επίσης πως «δεν φοβόμαστε, παραμένουμε σε εγρήγορση. Αυτό είναι απλό. Από κει και πέρα στέλνουμε το σωστό μήνυμα. Το μήνυμα και του κ. Δένδια εχθές ήταν σαφές, προς όλες τις χώρες της περιοχής. Αυτό το μήνυμα συνεχίζουμε να στέλνουμε. Θέλουμε να επιλύσουμε τη μόνη εκκρεμότητα που έχουμε με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, με διερευνητικές επαφές.

Γνωρίζει και η άλλη πλευρά ότι έχουμε ορίσει και τον επικεφαλής της δικής μας αντιπροσωπείας και περιμένουμε και από εκείνους και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ακόμη και τον Αύγουστο. Αν οι ίδιοι θέλουν να καθυστερήσουν, θέλουν να πάνε πιο πίσω, αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού. Αυτό που δεν δεχόμαστε, είναι απειλές και τετελεσμένα».

news

Πηγή: madata.gr