Πέτσας: Δεν έχει οριστεί ημερομηνία επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία

0
69

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία και πως εμείς είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί αν η Τουρκία προβεί σε νέες προκλήσεις μέσα στο επόμενο δίμηνο είπε ότι «ελπίζουμε πως θα ακολουθήσει το δρόμο της λογικής, της αποκλιμάκωσης με συνέχεια και συνέπεια. «Φαίνεται πως πάει προς εκείνο το δρόμο. Αν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές είμαστε περισσότερο σίγουροι ότι θα τον ακολουθήσει. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δείχνει στην Τουρκία το σωστό δρόμο και για τις διμερείς και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις», σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Μπρατισλάβα ή αλλού, είπε ότι επαφές σε ανώτερο επίπεδο δεν αποκλείονται αλλά δεν έχει κλειδώσει κάτι. Επίσης σε ότι αφορά τα περί απευθείας τηλεφωνικής γραμμής Αθήνας -‘Αγκυρας, είπε ότι είναι θετικό να υπάρχει και ότι πρόκειται για θετικό εργαλείο αλλά προέχει να πάμε σε σταθερή περίοδο αποκλιμάκωσης.

Σε ερώτηση αν εκφράζουν την κυβέρνηση δηλώσεις του ‘Αδωνι Γεωργιάδη για τη συμφωνία των Πρεσπών πως όταν δοθεί η ευκαιρία θα αλλάξουν όσα προβλέπει για την εθνικότητα και τη γλώσσα, ο κ. Πέτσας είπε ότι η επίσημη θέση της κυβέρνησης έχει εκφραστεί. «Από τη στιγμή που κυρώνεται μια συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει. Εφόσον έχει κυρωθεί παράγει αποτελέσματα. Εμείς κοιτάμε τη συνεπή εφαρμογή της συμφωνίας και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προασπιστούν τα δικά μας συμφέροντα στο άνοιγμα και το κλείσιμο κεφαλαίων», πρόσθεσε.

Για την πανδημία δήλωσε πως η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι σταθεροποίησης και όχι εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων που υπήρχε ανησυχία. Ανέφερε ότι τα στοιχεία του Σαββατοκύριακου ήταν σχετικά ενθαρρυντικά και πως τώρα η κυβέρνηση περιμένει να δει και αυτές τις ημέρες που γίνονται αρκετά τεστ στις κινητές μονάδες, το επιδημιολογικό φορτίο.

«Είναι θετικό ότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα, χαμηλότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναμένουμε από τους ειδικούς. Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα χρειαστεί λήψη άλλων μέτρων. Εφαρμογή των μέτρων και όλα θα πάνε καλά», τόνισε ενώ μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται το μέτρο της γενικής χρήσης της μάσκας όπως και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα.

Για την κριτική στην κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, που αφορούσε αρνητές μάσκας και συνωμοσιολόγους, ενώ το συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης επιδοτήθηκε από την κυβερνητική εκστρατεία ενημέρωσης, ο κ. Πέτσας είπε ότι έχει στα χέρια του την ανακοίνωση του σταθμού. «Η εκστρατεία ενημέρωσης «μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς» ολοκληρώθηκε στις 31 Μαίου 2020. Η ανακοίνωση του σταθμού για την εκπομπή είναι στις 26 Σεπτεμβρίου. Οι ημερομηνίες μιλούν από μόνες τους. Κάθε σύνδεση της επίμαχης εκπομπής με την εκστρατεία ενημέρωσης περνάει στη σφαίρα του αντιπολιτευτικά γελοίου. Αποδοκιμάζουμε κάθε μετάδοση περιεχομένου που προσκρούει στην επιστημονική αντίληψη και προωθεί ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας. Εκθέτει όποιον δημιουργεί θόρυβο και τον ΣΥΡΙΖΑ που το αναπαράγει. Ας προσέξουν μήπως στον κατήφορο που έχουν πάρει συναντηθούν με ανάλογες περιθωριακές απόψεις», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην επένδυση της Microsoft είπε ότι αφορά κυρίως υποδομές, ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν άμεσα δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί και ότι 100.000 εργαζόμενοι θα εκπαιδευτούν. «Είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση η οποία συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Μεγαλύτερη από αυτή τα τελευταία χρόνια είναι μόνο αυτή της fraport για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τη θέση του δημοσιονομικού συμβουλίου ότι ο στόχος για ανάπτυξη 7,5% το 2021 είναι αισιόδοξος, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ακριβή νούμερα τόσο για την ύφεση φέτος, όσο και για την ανάπτυξη του χρόνου αλλά τόνισε πως το ΑΕΠ θα παραμείνει αμετάβλητο σε αυτή τη διετία. «Ο στόχος είναι κάτι ρεαλιστικό αν μπει στο πλαίσιο της διετίας. Σημασία έχει να αφήσουμε πίσω την υγειονομική κρίση. Όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό με συνδυασμό εμβολίου και φαρμάκου, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η ανάπτυξη. Πιστεύω ότι στο τέλος θα δικαιωθούν οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών», υπογράμμισε.

Επίσης σχετικά με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για αύξηση των εσόδων από φόρους 5 δις ευρώ και από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, είπε πως αυτή τη χρονιά τα έσοδα είναι πολύ μειωμένα και υπάρχουν παρατάσεις, αναστολές και εκπτώσεις φόρων. «Δεν προβλέπονται φορολογικά βάρη αλλά μειώσεις φόρων», ξεκαθάρισε.

Πηγή: madata.gr