Πέτσας: Ο εκβιασμός της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα σταμάτησε στον Έβρο

0
61

Για την τουρκική προπαγάνδα κατά της Ελλάδας με τη διασπορά fake news μίλησε σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στην εκστρατεία συκοφαντίας που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα σε βάρος της χώρας μας, με επίκεντρο τον Έβρο, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι “ο εκβιασμός της γείτονος απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη σταμάτησε τον Φεβρουάριο στον Έβρο, γιατί προστατεύσαμε τα σύνορά μας που είναι και σύνορα της Ευρώπης με αποφασιστικότητα”.

“Τέτοιου είδους κατασκευασμένη προπαγάνδα είχαμε δει όλο εκείνο το διάστημα. Είχαμε διαψεύσει κατηγορηματικά τότε όλα αυτά τα οποία κυκλοφορούσαν μέσα στην Τουρκία ή κι εκτός Τουρκίας, σε διεθνή μέσα, καθώς είχαμε πληροφορίες από πολύ νωρίς ότι κατασκευάζονταν τέτοιου είδους στοιχεία, για να χρησιμοποιηθούν αργότερα. Το αργότερα ήρθε τώρα. Ήμασταν προετοιμασμένοι και είπαμε ότι δεν υπάρχει κανένα νέο στοιχείο που να ενοχοποιεί κανέναν στην ελληνική πλευρά, αντίθετα είναι μια κατασκευή των τουρκικών Αρχών στο πλαίσιο αυτής της προπαγάνδας”, συνέχισε.

Είπε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση από τις 13 Μαρτίου έστειλε διαβαθμισμένο έγγραφο σε όλες μας τις πρεσβείες – μεταξύ αυτών και στην πρεσβεία μας στο Βερολίνο – που λέει ακριβώς τι κατασκευασμένα στοιχεία ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν για να πουν κάτι για την Ελλάδα.

“Πάντα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα σύνορά μας. Θα συνεχίσουμε να αποκρούουμε αποφασιστικά αυτή την προπαγάνδα. Όπως απέτυχε στον Έβρο, θα αποτύχει και σε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια”, τόνισε.

Πέτσας: Για την κρίση του κορονοϊού

Αναφορικά με την επιστροφή στην κανονικότητα και τα μέτρα, ο Στέλιος Πέτσας διαβεβαίωσε εκ νέου την απόφαση “να δώσουμε ανάσα σε όσους έχουν πληγεί, κανείς δεν θα μείνει πίσω”, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη των κλάδων που πλήττονται με γνώμονα πάντοτε την προστασία των θέσεων εργασίας και τη στήριξη των εργαζομένων. Αυτό, είπε, θα γίνει και τον Μάιο και τον Ιούνιο, αν χρειαστεί. “Και θα ανοίγουμε σιγά – σιγά την οικονομία, ώστε ν’ αρχίσει ν’ ανακτά τη δυναμική της”, συμπλήρωσε.

Συγκεκριμένα μίλησε για απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται, για αναβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, για επιμήκυνση των δόσεων, τις οποίες είχαν συμφωνήσει πριν για αποπληρωμή των οφειλών τους οι φορολογούμενοι στην εφορία ή οι ασφαλισμένοι στα ασφαλιστικά ταμεία.

“Να δώσουμε ανάσα σε όλον αυτόν τον κόσμο που έχει πληγεί. Έτσι ώστε μόλις ξεπεράσουμε οριστικά την υγειονομική κρίση, να μπορέσουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα της ζωής μας από εκεί που το αφήσαμε το Φεβρουάριο. Θα υπάρξουν διευκολύνσεις για τον κόσμο, που θα έχει – και το Φθινόπωρο – υποχρεώσεις. Θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών”, υπογράμμισε.

Πέτσας: Στήριξη των εργαζομένων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για το βοήθημα των 800 ευρώ, ενώ είπε πως μετά από αυτό θα έχουμε το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Sure” της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο στηρίζει τους εργαζόμενους, ώστε να μη χάσουν απότομα μεγάλο μέρος των αποδοχών τους, καλύπτοντας, όχι μόνο ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, αλλά και μισθολογικό κόστος.

“Το ακριβές ποσοστό και η ακριβής διαδικασία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, θα υπάρξουν και επιχειρήσεις, οι οποίες είτε είδαν τον τζίρο τους να αυξάνεται, παράδειγμα τα super market, ή δεν θέλουν να μειώσουν τις ώρες εργασίας του προσωπικού, γιατί εμπιστεύονται και τους πελάτες τους, αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας και άρα βλέπουν ότι θα χρειαστούν το προσωπικό τους. Θα είναι ένα πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια αρκετών μηνών, δεν θα είναι ένας ή δύο μήνες. Έχουμε συζητήσει με τους εταίρους μας και θα χρησιμοποιηθεί, όταν θα είναι έτοιμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεσμεύσει τα κονδύλια. Πιέζουμε να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα, το οποίο θα αρχίσει να τρέχει από τις αρχές του καλοκαιριού”, πρόσθεσε.

Τι θα γίνει με την εστίαση

Για την εστίαση ο Στέλιος Πέτσας είπε πως θα επαναλειτουργήσει από την 1η Ιουνίου, ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί πώς εξελίσσεται η πανδημία. “Έχουμε δυο – τρεις βασικές ημερομηνίες που εξετάζουμε -πριν από το άνοιγμα της εστίασης – και αφορά σύνθετα θέματα, όπως το άνοιγμα των σχολείων, το ζήτημα της επαναφοράς ολόκληρης της οικονομικής δραστηριότητας του λιανεμπορίου στη λειτουργία από Δευτέρα (11.05.2020).

“Έχει μεγάλη σημασία και στην εστίαση ο φυσικός αερισμός. Επομένως, με τις συστάσεις των ειδικών οι οποίες είναι δεδομένες – και σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών – θα έχουμε ένα πακέτο το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, και θα διευκρινίζει πόσα θα είναι τα τετραγωνικά τα οποία θα αυξηθούν στον εξωτερικό χώρο, πόσα θα είναι τα τετραγωνικά που αξιοποιηθούν στον εσωτερικό χώρο και ποια θα είναι τα πακέτα που θα στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα, μέχρι να επανέλθει στη φυσιολογική της λειτουργία”, εξήγησε.

Πέτσας για μετακινήσεις εκτός νομού

“Η 18η Μαΐου, είναι μια κομβική ημερομηνία που έχει να κάνει με το άνοιγμα των μετακινήσεων από μια Περιφερειακή Ενότητα σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα. Αυτό που εξετάζουμε είναι αν θα γίνει ταυτόχρονα και για τα νησιά ή όχι ή αν θα πρέπει να ακολουθήσει ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα”, συνέχισε.

Για τον τουρισμό μίλησε για δυναμικό σχέδιο και για τον εσωτερικό και για τον εξωτερικό τουρισμό το οποίο εξελίσσεται και αναφέρθηκε στην εξομάλυνση των αερομεταφορών: “Ευτυχώς, η υγειονομική κρίση έχει δείξει ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε καλά σε σχέση με άλλες χώρες κυρίως ευρωπαϊκές. Έχουμε ανταποκριθεί καλά και αυτό μετράει για τους επισκέπτες”, συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως η τουριστική σεζόν θα είναι πιο μικρή, αλλά δεν έχει χαθεί. “Περιμένουμε μέχρι τα μέσα Μαΐου την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση στο θέμα των αεροπορικών μεταφορών”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Οι πλατείες του “συγχρωτισμού”

“Είναι φανερό ότι δεν είναι τίποτα αυθόρμητο. Είναι καθαρά οργανωμένο από συγκεκριμένους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν επαναστατική γυμναστική”, εκτίμησε ο κ. Πέτσας για τις συναθροίσεις στις πλατείες, προσθέτοντας πως “κάποιοι θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τις θυσίες που έχουμε κάνει όλοι μας”.

Πέτσας για Marfin με αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, για την τελετή τοποθέτησης πλακέτας για τα θύματα της Marfin, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναρωτήθηκε ποια είναι η δυσκολία σε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη να έρθει σε μία συμβολική κίνηση ενότητας, που αφήνει πίσω τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία, λέγοντας:

“Η αναίρεση που είχε ασκηθεί, ήταν μία τυπική διαδικασία, στο πλαίσιο της πάγιας πρακτικής του Ελληνικού Δημοσίου. Ο Πρωθυπουργός ήλθε σε συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία, και βγήκε η ανακοίνωση ότι παραιτείται το Ελληνικό Δημόσιο από την αναίρεση. Δόθηκαν οδηγίες στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και επιτέλους θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους. Προφανώς κάποιοι που δεν έκαναν τίποτα τα προηγούμενα χρόνια, για να λύσουν αυτό το θέμα, ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι το λύνει ο Πρωθυπουργός και ήθελαν με ένα δημοσίευμα να το προκαταλάβουν για να το ακυρώσουν. Εμείς δεν μένουμε στις επικοινωνιακές προσπάθειες που κάνει η αντιπολίτευση. Μένουμε στην ουσία, ότι έχουμε μία συμβολική κίνηση σήμερα που αφήνει πίσω τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία. Έχουμε, επίσης, μία αποφασιστική κίνηση, ώστε οι άνθρωποι να πάρουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται”, κατέληξε.

www.newsit.gr

Πηγή: madata.gr