Ποια καταστήματα ανοίγουν από Δευτέρα: Έτσι θα λειτουργήσει η αγορά

0
105

Η ερώτηση ποια καταστήματα ανοίγουν… κατακλύζει το διαδίκτυο και ο Νίκος Παπαθανάσης την απαντά δίνοντας το πλαίσιο επανεκκίνησης της αγοράς στην δεύτερη φάση του κεφαλαίου κορονοϊός στην Ελλάδα.

Ποια καταστήματα ανοίγουν από την Δευτέρα, 04.05.2020, την ημέρα δηλαδή που αίρονται τα περιοριστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τον κορονοϊό;

Αυτή είναι η ερώτηση που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, καθώς διανύουμε το τελευταίο σαββατοκύριακο του… εγκλεισμού. Στο ερώτημα, λοιπόν, ποια καταστήματα ανοίγουν, απαντά ο υφ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος σήμερα, Σάββατο 02.05.2020, βρέθηκε δίπλα στους κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά για τις καθιερωμένες ανακοινώσεις.

Ο κ. Παπαθανάσης ανακοίνωσε αναλυτικά ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν και φυσικά τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας τόσο για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, όσο και για τους πελάτες.

Από τις 07:00 έως τις 22:00 το προτεινόμενο ωράριο για τα κομμωτήρια τις καθημερινές και από τις 09:00 μέχρι τις 22:00 το βράδυ τα Σάββατα.

Δείτε όσα είπε ο Νίκος Παπαθανάσης

Να τονίσουμε εδώ πως στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κατατέθηκε, σημειώνεται πως για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του Covid, «είναι δυνατόν, να προβλέπονται, με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Υγείας, Εσωτερικών και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών, που εκδίδεται μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, στο σύνολο ή σε μέρος της Επικράτειας, σε δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις ή και κατηγορίες αυτών, καθώς και σε οποιουσδήποτε άλλους, δημόσιους και ιδιωτικούς, χώρους συνάθροισης κοινού:

α) υποχρεωτική χρήση μάσκας,

β) μέτρα τήρησης μέγιστης αναλογίας ατόμων ανά ορισμένη επιφάνεια και ελάχιστης απόστασης μεταξύ τους,

γ) μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας,

δ) ειδικοί κανόνες λειτουργίας».

Ποια καταστήματα ανοίγουν και αναλυτικά τα πρόστιμα

Επίσης, με βάση τα όσα αναφέρονται στην ΠΝΠ, στα φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν τα μέτρα, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας Αρχής, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 150 έως 5.000 ευρώ.

Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας Αρχής, διοικητικό πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες.

Αρμόδιες Αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή του διοικητικού προστίμου της είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.).

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Πηγή: madata.gr