Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να εφαρμόσουν εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό

0
64

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η κυβερνητική ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα «σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες για διάστημα έξι μηνών να απασχολούν το 50% των εργαζομένων, για δύο εβδομάδες το μήνα»  καταβάλλοντας το μισό μισθό, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Με υπουργική απόφαση που ενδεχομένως εκδοθεί σήμερα Πέμπτη θα ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια του μέτρου που ουσιαστικά διαμορφώνει ένα νέο ιδιόμορφο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση θα ορίζει ότι το μέτρο αυτό θα αφορά αποκλειστικά τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τη λαίλαπα του κορωνοϊού και περιλαμβάνονται στη λίστα με τους ΚΑΔ που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών. Μια λίστα η οποία αναμένεται να εμπλουτιστεί με ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις την επόμενη εβδομάδα καλύπτοντας το 90% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Η διευκρίνιση αυτή είναι απαραίτητη καθώς η επίμαχη διάταξη της ΠΝΠ (αρθρο 9)  είναι γενική και αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων

Σημειώνεται πως η διάταξη ορίζει ότι: 

1.   Στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, o εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:

– Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα.

–  Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρηση.

2. Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Οι επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε προσωρινή αναστολή τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού τους, ώστε να μην καταβάλλουν τους μισθούς και οι εργαζόμενοι να πάρουν τα 800 ευρώ από το κράτος. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις το μέτρο των αναστολών συμβάσεων ισχύει κατ αρχήν για ένα μήνα, δηλαδή έως τις 20 Απριλίου, ενώ η νέα μορφή εκ περιτροπής εργασία μπορεί να εφαρμοστεί για έως 6 μήνες, δηλαδή έως τις 20 Σεπτεμβρίου, εφόσον δεν καταργηθεί νωρίτερα λόγω επανεξέτασης.

Βρούτσης: Έκτακτα, προσωρινά, αλλά αναγκαία τα μέτρα για να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας

Διορθώσεις στη ρύθμιση για τη μείωση μισθών κατά 50%

Η δυνατότητα μείωσης μισθών στις ιδιωτικές επιχειρήσεις επανεξετάζεται από την κυβέρνηση

Διορθώσεις στη ρύθμιση που δίνει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα μείωσης μισθών κατά 50% για έξι μήνες λόγω του κορονοϊού εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr η κυβέρνηση.

Η ρύθμιση είχε ως στόχο την αποτροπή απολύσεων και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, προκάλεσε ωστόσο αντιδράσεις, καθώς άφηνε ανοιχτό να συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που δεν έχουν δει μείωση τζίρου ή έχουν υποστεί μικρές συνέπειες, ενώ προέβλεπε εξάμηνο ανεξαρτήτως εξέλιξης της εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού, με συνέπεια να έχουν εκφραστεί ισχυροί φόβοι για κατάχρηση της από εργοδότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αλλάξει η ρύθμιση ώστε να μη δίδεται αυτή η δυνατότητα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για έξι μήνες «βρέξει χιονίσει», αλλά εάν η κρίση τελειώσει για παράδειγμα σε δύο μήνες και ανασταλούν γενικότερα τα έκτακτα μέτρα που έχουν επιβληθεί, θα ανασταλεί και η μείωση μισθών για όσες επιχειρήσεις την είχαν επιλέξει.

Θα ξεκαθαριστεί επίσης ότι η ρύθμιση αφορά αυστηρά μόνο επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊο, αλλά θα εξετασθεί ποιοι κλάδοι από αυτούς που περιλαμβάνονται στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών, θα έχουν τη δυνατότητα αυτή. Το βέβαιο είναι πως δε θα συμπεριληφθούν όλοι οι ΚΑΔ στη ρύθμιση δυνατότητας μείωσης μισθών, καθώς υπάρχουν κλάδοι που έχουν δει μικρή μείωση τζίρου, ενώ κλάδοι όπως τα σουπερμάρκετ έχουν δει και αύξηση.

Επίσης εφόσον ο εργοδότης θα υποχρεούται να καλύψει πλήρως ασφαλιστικά τον εργαζόμενο, δηλαδή εάν με βάση τη ρύθμιση αυτή ο εργαζόμενος δουλεύει 15 ημέρες το μήνα και 15 δεν δουλεύει, η επιχείρηση θα του καλύπτει κανονικά ένσημα για ολόκληρο το μήνα.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι απαγορεύονται οι απολύσεις για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση και είναι σε ισχύ η ρύθμιση. Στην κυβέρνηση άλλωστε επιμένουν ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα ευελιξίας στα εργασιακά ώστε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί να διατηρήσουν θέσεις εργασίας. Αλλά θα προστεθούν πιο αυστηρά κριτήρια από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

με πληροφορίες από news.gr,newsbeast

Πηγή: madata.gr