Ποιοι θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ και τον Μαϊο

0
106

Η αποζημίωση των 800 ευρώ αντιστοιχεί για διάστημα 45 ημερών, δηλαδή 533 ευρώ τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας από την 1η Απριλίου καλύπτονται με το επίδομα των 800 ευρώ έως τις 15 Μαΐου.  

Οι ιδιοκτήτες και εργαζομένοι επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή και το Μάιο ή αν αποφασιστεί παράταση των μέτρων πέραν της 15ης Μαΐου, θα λάβουν ξανά το έκτακτο επίδομα ανάλογα με τις ημέρες διάρκειας τού lockdown. Όσοι από τους εργαζομένους επιστρέψουν στην εργασία τους μετά τις 15 Μαΐου, δεν δικαιούνται τη δεύτερη δόση του επιδόματος.

 «Τον Μάιο ευελπιστούμε να αρχίσει να ανοίγει η οικονομία. Πολλές επιχειρήσεις θα ζητήσουν πίσω το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους. Για τους εργαζόμενους που δεν θα τους πάρει πίσω η επιχείρηση ή αυτή δεν θα λειτουργήσει, το κράτος θα συνεχίσει να τους καταβάλλει το χρηματικό ποσό που έχουμε συμφωνήσει. Όταν ο επιχειρηματίας ζητήσει πίσω τον εργαζόμενο, το κράτος θα συνεισφέρει για τον αριθμό των ημερών που δεν είναι σε εργασία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ, ενώ ανέφερε ότι 20.000 επιχειρήσεις έχουν ήδη ζητήσει την άρση της αναστολής του προσωπικού τους.

 «Θα υπάρχει μια αναλογία για τις ημέρες που δεν θα εργάζεται κάποιος.

Για παράδειγμα, αν η επιχείρηση ανοίξει στις 15 Μαΐου και ζητήσει τότε τον εργαζόμενο πίσω, για το χρονικό διάστημα μέχρι τις 15 Μαΐου η πολιτεία θα καλύψει τις απολαβές αυτού του εργαζόμενου, στο ποσό που αναλογεί για 15 ημέρες με βάση το επίδομα των 800 ευρώ που είχαμε πει για τις 45 ημέρες», εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας.

Στο πλαίσιο αυτό την έκτακτη οικονομική ενίσχυση αναμένεται να λάβουν για δεύτερη φορά τον επόμενο μήνα:

– Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή και τον Μάιο ή θα ανοίξουν προς το τέλος του επόμενου μήνα. Μεταξύ των εργαζομένων που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.

– Επαγγελματίες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που θα συνεχίσουν να έχουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους και το Μάιο και θα παραμείνουν κάτω από την ομπρέλα των μέτρων οικονομικής στήριξης.

Δεύτερη πληρωμή για το επίδομα των 800 ευρώ, εγκρίθηκαν 84,6 εκατ. ευρώ

Εγκρίθηκε η δαπάνη ύψους 84.682.400 για να προχωρήσει η πληρωμή των 800 ευρω για το επίδομα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 105.853 δικαιούχους σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση

Η πληρωμή θα ξεκινήσει από σήμερα για να έχουν όλοι οι δικαιούχοι στους λογαριασμούς τους αύριο.

Έτσι ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση της διαδικασίας για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ ενώ στο μεταξύ έχει ξεκινήσει η τρίτη φάση.

Όσοι εργαζόμενοι δεν υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση, μπορούν να την υποβάλλουν, έως και 30 Απριλίου ως ακολούθως:

Σήμερα μπορούν να υποβάλλουν όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7

– Την 28/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8

– Την 29/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9

– Την 30/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Αυτή είναι η τρίτη και τελευταία φάση του επιδόματος των 800 ευρώ. Οι διορθώσεις – συμπληρώσεις – ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων, μετά την ολοκλήρωση της γ’ φάσης υποβολών, μπορούν να υποβληθούν από 1η Μαΐου έως και 3 Μαΐου.

Η καταβολή της αποζημίωσης των 800 ευρώ, για τους εργαζόμενους αυτούς προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από 5 έως και 8 Μαΐου.

Πηγή: madata.gr