Πλεύρης: Τέλος οι μάσκες από 1η Ιουνίου – Υποχρεωτική σε αστικά ΜΜΜ, νοσοκομεία και γηροκομεία

0
50

Σε ανακοινώσεις για την άρση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας από την 1η Ιουνίου προχώρησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα και με την σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αίρεται η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας ως μέσο αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου έως και 15 Σεπτεμβρίου.

 
Αντιθέτως, η  μάσκα παραμένει υποχρεωτική μόνο στις μονάδες υγείας, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ σε τρένα , υπεραστικά κτελ και αεροπλάνα, που διαθέτουν αριθμημένες θέσεις επιβατών καταργείται.

Επίσης, καταργείται η υποχρεωτική χρήση στα εμπορικά καταστήματα, με ισχυρή σύσταση για την χρήση της όπου υπάρχει συνωστισμός.

Όσον αφορά τις δομές εκπαίδευσης, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η επιτροπή θα αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα για το τι ακριβώς θα εφαρμοστεί αφού μελετήσει όλα τα δεδομένα.

Ο κ. Πλεύρης έκανε ξεκάθαρο ότι η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο. Όποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα θα μπορούν να το κάνουν και συστήνεται να γίνεται ιδίως από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και σε χώρους όπου ο κάθε πολίτης κρίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει διασπορά του ιού.

Πηγή: madata.gr