Πομπέο ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή

0
56

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα στο Μασκάτ με τον σουλτάνο του Ομάν, τελευταίο σταθμό μιας περιοδείας στη Μέση Ανατολή που είχε σκοπό να πείσει και άλλα αραβικά κράτη να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Συνάντησα σήμερα τον σουλτάνο Χάιταμ μπεν Τάρεκ για να συζητήσουμε τη σημασία της οικοδόμησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή μέσω ενός ενωμένου Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου», έγραψε στο Twitter ο Πομπέο αναφερόμενος στην ομάδα των αραβικών μοναρχιών του Κόλπου, που σπαράζεται από εσωτερική κρίση.

«Είμαστε ευγνώμονες για τη σταθερότητα της εταιρικής μας σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και για τους οικονομικούς δεσμούς μας», πρόσθεσε ο Αμερικανός διπλωμάτης, ο πρώτος υψηλόβαθμος δυτικός αξιωματούχος που συναντά τον νέο σουλτάνο του Ομάν.

Ο σουλτάνος Χάιταμ διαδέχθηκε τον σουλτάνο Κάμπους που απεβίωσε τον Ιανουάριο αφού ηγήθηκε του Ομάν επί 50 χρόνια.

Αναφερόμενο στη συνάντηση, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ομάν ONA ανέφερε πως αφορούσε τις «διάφορες πλευρές της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες με τους σταθερούς δεσμούς και για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος» χωρίς να αναφέρει το θέμα των σχέσεων με το Ισραήλ.

Το Ομάν το οποίο διατηρεί επί μακρόν επαφές με το εβραϊκό κράτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία περί εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την οποία διαπραγματεύθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ανακοινώθηκε στις 13 Αυγούστου, επαναβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την υποστήριξή του στους Παλαιστινίους.

Στη διάρκεια της περιοδείας του ο Πομπέο μετέβη επίσης στο Ισραήλ, στο Σουδάν, στο Μπαχρέιν και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγή: madata.gr