ΠΟΕΔΗΝ: Γεμάτες όλες οι Covid ΜΕΘ στην Αττική

0
43

Ως την πιο τραγική ημέρα από την αρχή της πανδημίας, χαρακτηρίζει τη σημερινή ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος αναφέρει πως «όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες μέχρι τελευταίας» στην Αττική, με αποτέλεσμα να «έχουμε τους περισσότερους διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ».

 Σε σχετική δήλωσή του, σημειώνει, δε, πως «δεν είναι μόνο οι διασωληνωμένοι. Σε κάθε νοσοκομείο δεκάδες ασθενείς με κορωνοϊό είναι συνδεδεμένοι με συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου (high flow) και πολλοί εξ αυτών θα χρειασθούν διασωλήνωση τις επόμενες ώρες. Για παράδειγμα ο Ευαγγελισμός έχει 20 τέτοιους νοσηλευόμενους ασθενείς και δύο διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ».

Ωστόσο, οι αρμόδιοι έχουν αναπτύξει μόνο 385 κλίνες Covid ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Θάνατοι ασθενών εκτός ΜΕΘ
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ μιλά για «δεκάδες παραδείγματα που αποτυπώνουν την επιλογή περιστατικών για ΜΕΘ με ηλικιακά και άλλα κριτήρια». Όπως λέει:

«Επικοινώνησε μαζί μας σήμερα ο γιος του επί πολλές ημέρες διασωληνωμένου 70χρονου που πέθανε στο Αμαλία Φλέμινγκ. Οι γιατροί του έλεγαν κάνε κάτι να βρει ο ίδιος ΜΕΘ. Αν είναι δυνατόν!

Τη πρώτη ημέρα της διασωλήνωσης του είπαν ότι είναι 40ος στη λίστα αναμονής και 8 ημέρες μετά του είπαν ότι είναι 51ος. Κάθε ημέρα έπεφτε σειρά αντί να ανεβαίνει.

Επίσης, πέθανε 82χρονη διασωληνωμένη ασθενής στη Παμμακάριστο, ευρισκόμενη 10 ημέρες σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ».

 
Κατά τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, μεταξύ των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ στην Αττική περιλαμβάνονται τα ακόλουθα περιστατικά:

 
«ΘΡΙΑΣΙΟ: οκτώ διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
ΝΙΚΑΙΑ: δεκαέξι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: δύο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
ΕΡΥΘΡΟΣ: άνοιξε προχθές 10 επί πλέον κλίνες ΜΕΘ, φθάνοντας 30 κλίνες. Γέμισαν όλες εν ριπή οφθαλμού και έχει τρεις διασωληνωμένους εκτός.
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: Τέσσερεις διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ
ΕΛΠΙΣ: τέσσερεις διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ
ΛΑΙΚΟ: τέσσερεις διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: επτά διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
ΤΖΑΝΕΙΟ: πέντε διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: δύο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ: εννιά διασωληνωμένοι σε λίστα αναμονής».
Αναφορικά με την τρέχουσα εικόνα των Covid ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο, ο κ. Γιαννάκος επαναλαμβάνει πως διατίθενται 385 κρεβάτια και πως όλα είναι γεμάτα. Σύμφωνα με τον ίδιο:

«ΚΑΤ: 51 ΚΛΙΝΕΣ – ΓΕΜΑΤΗ.
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 25 ΚΛΙΝΕΣ – ΓΕΜΑΤΗ.
ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: 9 ΚΛΙΝΕΣ – ΓΕΜΑΤΗ.
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 16 ΚΛΙΝΕΣ – ΓΕΜΑΤΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 58 ΚΛΙΝΕΣ – ΓΕΜΑΤΗ
ΣΩΤΗΡΙΑ: 84 ΚΛΙΝΕΣ – ΓΕΜΑΤΗ
ΕΛΠΙΣ: 6 ΚΛΙΝΕΣ – ΓΕΜΑΤΗ
ΝΙΜΙΤΣ: 6 ΚΛΙΝΕΣ – ΓΕΜΑΤΗ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 16 ΚΛΙΝΕΣ – ΓΕΜΑΤΗ.
ΕΡΥΘΡΟΣ: 30 ΚΛΙΝΕΣ – ΓΕΜΑΤΗ.
ΤΖΑΝΕΙΟ: 10 ΚΛΙΝΕΣ – ΓΕΜΑΤΗ
ΘΡΙΑΣΙΟ: 17 ΚΛΙΝΕΣ – ΓΕΜΑΤΗ
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 ΚΛΙΝΕΣ – ΓΕΜΑΤΗ
ΑΤΤΙΚΟ: 45 ΚΛΙΝΕΣ – ΓΕΜΑΤΗ»

 «Το ζήτημα είναι γιατί να φθάνουμε στο σημείο να επιλέγονται ασθενείς για ΜΕΘ; Ποια είναι τα κριτήρια; Να τα ανακοινώσουν να γνωρίζει ο κόσμος τι τους περιμένει!», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος, ζητώντας εξηγήσεις για «το διαρκές έγκλημα που συντελείται» και επαναδιατυπώνοντας το αίτημα των υγειονομικών «να επιτάξουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας».

Πηγή: madata.gr