Ποια είναι η Μαρία Λεπενιώτη. Η δικαστής που έβγαλε την ιστορική απόφαση

0
99

Η Μαρία Λεπενιώτη, αρεοπαγίτης πλέον, είναι η Πρόεδρος του Δικαστηρίου που εξέδωσε την ιστορική απόφαση για την Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζοντάς την εγκληματική οργάνωση.

Γεννήθηκε το 1958 και μπήκε στο δικαστικό Σώμα το 1984 σε ηλικία 26 ετών. Είναι άριστη νομικός με μεταπτυχιακό τίτλο στο αστικό και εργατικό δίκαιο. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Κατά τη διάρκεια της δίκης προήχθη από εφέτη σε πρόεδρο εφετών και πριν λίγο καιρό σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Η Μαρία Λεπενιώτη διαχειρίστηκε λένε όσοι γνωρίζουν με επιτυχία μια από τις πιο δύσκολες δίκες της σύγχρονης ιστορίας.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρόκληση. Έχει δικάσει το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», δίκες εκβιαστών, τη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ.α.

Έχει χαρακτηριστεί από συναδέλφους της εργασιομανής, άτεγκτη και αυστηρή, ενώ κατά την θητεία της από το πόστο της 9ης τακτικής ανακρίτριας ασχολήθηκε με σημαντικές υποθέσεις. Συμμετοχή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ σε κυκλώματα προστασίας νυχτερινών κέντρων, το περιβόητο «συνδικάτο του εγκλήματος», η εμπλοκή πρώην δημάρχου σε σκάνδαλο ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και η υπόθεση καταπάτησης Κωπηλατοδρομίου, είναι μόνο κάποιες από τις υποθέσεις που έχει ασχοληθεί.

Μάλιστα, πριν από 32 χρόνια η κυρία Λεπενιώτη ήταν η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από μέλη της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής το τότε στέλεχος της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή «Περίανδρο».

Πηγή: madata.gr