Ποια εστιατόρια δεν θα ανοίξουν – Τι ζητούν οι επιχειρηματίες της εστίασης

0
42

Η σταδιακή  άρση των περιορισμών θα επιφέρει μετά από πέντε μήνες και την επανεκκίνηση στην εστίαση  αφού όπως επισημαίνουν οι ειδικοί είναι προτιμότερο να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι σε εστιατόρια και οι καφετέριες παρά να συνωστίζεται ο κόσμος στις πλατείες.

 
Ωστόσο το 25% αυτών των καταστημάτων δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους. Προκειμένου να μην υπάρξουν επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων oι επαγγελματίες ζητούν επιδοτήσεις για την αγορά μηχανημάτων καθαρισμού αέρα και τη συνδρομή των Δήμων ώστε να έχουν στη διάθεσή μεγαλύτερους χώρους ώστε να τοποθετήσουν τραπεζοκαθίσματα.
 
Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης αφού η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων θα επιφέρει και την επανεκκίνηση κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων

Πέντε μήνες μετά το αυστηρό lock down ,κυβέρνηση και ειδικοί ,κυρίως λόγω της συσσωρευμένης κόπωσης των πολιτών, προσανατολίζονται στα μέσα του Απριλίου να δώσουν το πράσινο φώς ώστε να ανοίξουν εστιατόρια και καφέ , αφού όπως επισημαίνει στο real.gr η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Mατίνα Παγώνη είναι προτιμότερο να επισκέπτονται οι πολίτες τις καφετέριες παρά να βρίσκονται στις πλατείες και στα σπίτια. 

Οι επαγγελματίες της εστίασης υποδέχονται με ικανοποίηση την πρόθεση των ειδικών. Ωστόσο στη περίπτωση που ανοίξουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι, τότε πρακτικά δεν θα λειτουργήσουν όλα τα καταστήματα, αφού όπως επισημαίνει στo real.gr ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων Γιώργος Κουράσης, το 25 % των καταστημάτων δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους. Προκειμένου να μην υπάρξει επαναλειτουργία δύο ταχυτήτων οι επαγγελματίες της εστίασης ζητούν να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις αυτές, ώστε να προμηθευτούν μηχανήματα καθαρισμού αέρα. Το κόστος αυτών ανέρχεται στα 1000 ευρώ για καταστήματα 140 τμ.

Βλέποντας τα ταμεία τους άδεια εδώ και 150 μέρες οι επαγγελματίες ζητούν στήριξη αφού τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις δεν έχουν το κεφάλαιο να ξεκινήσουν και βρίσκονται στο μηδέν. Ο Γιάννης Δαβερώνης πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, επισημαίνει την ανάγκη συνδρομής των Δήμων στην επανεκκίνηση των μαγαζιών τους, ώστε να τους παραχωρηθούν επιπλέον χώροι για να τοποθετήσουν τραπεζοκαθίσματα.

Πηγή: madata.gr