Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυξήσεις άνευ προηγουμένου στα τρόφιμα

0
60

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτίναξε σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Μάρτιο τις παγκόσμιες τιμές τροφίμων, προκαλώντας σοκ στις αγορές σιτηρών και φυτικών ελαίων, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί την μηνιαία διακύμανση των διεθνών τιμών ενός συνόλου βασικών διατροφικών προϊόντων, ανήλθε κατά μέσον όρο σε 159,3 μονάδες τον Μάρτιο, «στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ», όπως επισημαίνει ο οργανισμός.

Ο δείκτης του Μαρτίου κατέγραψε νέα αύξηση 12,6%, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ από την ίδρυσή του το 1990 που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο, κατά τον οποίο, σύμφωνα με αναθεώρησή του προς τα πάνω, ανήλθε στις 141,4 μονάδες από τις 140,7 που υπολογιζόταν προηγουμένως, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο FAO σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται το Reuters και το AFP.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στον δείκτη τιμών σιτηρών του FAO, ο οποίος «κατέγραψε αύξηση 17,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, λόγω των απότομων αυξήσεων των τιμών του σιταριού και όλων των δευτερευόντων σιτηρών, που οφείλονται κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία», επισημαίνει ο οργανισμός.

Μικρότερη η συγκομιδή σιτηρών
Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται επίσης από τα φυτικά έλαια, των οποίων ο δείκτης του FAO «εκτινάχθηκε κατά 23,2% λόγω της αύξησης των τιμών του ηλιελαίου, του οποίου η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα παγκοσμίως είναι η Ουκρανία».

Την ίδια ώρα, οι τιμές του φοινικελαίου, του σογιελαίου και του κραμβελαίου αυξάνονται επίσης απότομα, «λόγω της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για την εισαγωγή τους εξαιτίας των διαταραχών στην προμήθεια ηλιελαίου».

Η τιμή του σπορέλαιου (του οποίου η Ουκρανία είναι, διεθνώς, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας) την ίδια χρονική περίοδο σημείωσε αύξηση του 23,2%. Η ζάχαρη, δε, τον Μάρτιο ακρίβυνε κατά 6,7% σε μηνιαία βάση και κατά 20% σε ετήσια.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μεγάλοι εξαγωγείς σιταριού, καλαμποκιού, κριθαριού και ηλιελαίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας και η εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα έχει σταματήσει τις ουκρανικές εξαγωγές.

Το σιτάρι αυξήθηκε κατά 19,7%, ενώ το καλαμπόκι κατά 19,1%. Πρόκειται, όπως τονίζει ο FAO, για ανατιμήσεις χωρίς προηγούμενο.

Ο FAO προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι τιμές των τροφίμων και των ζωοτροφών μπορεί να αυξηθούν έως 20% ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, πυροδοτώντας άλμα στον παγκόσμιο υποσιτισμό.

Η τιμή του κρέατος, τέλος, πάντα σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε κατά 4,8% (λόγω και έλλειψης που σημειώθηκε στην δυτική Ευρώπη) ενώ, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, η αύξηση δεν ξεπέρασε το 2,6%.

Ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ αναθεώρησε επίσης σήμερα προς τα κάτω τον υπολογισμό του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2022 σε 784 εκατ. τόνους έναντι 790 εκατ. που υπολόγιζε τον περασμένο μήνα καθώς έλαβε υπόψη του την πιθανότητα να μην γίνει συγκομιδή τουλάχιστον στο 20% της έκτασης των χειμερινών καλλιεργειών της Ουκρανίας.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε εξάλλου σήμερα ότι η φετινή συγκομιδή σιτηρών είναι πιθανόν να είναι 20% μικρότερη από την περσινή λόγω του περιορισμού των εκτάσεων σποράς μετά την ρωσική εισβολή στη χώρα.

Ο Σμιχάλ πρόσθεσε επίσης ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν μια έλλειψη καυσίμων, αλλά η Ουκρανία γνωρίζει τον τρόπο να διατηρήσει τον εφοδιασμό τους. Επίσης σημείωσε ότι η Ουκρανία έχει μεγάλα αποθέματα σιτηρών, δημητριακών και φυτικών ελαίων και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε τρόφιμα του πληθυσμού της.

Πηγή: madata.gr