Πολυτεχνείο: Ένταση στην πύλη. Πέταξαν το στεφάνι των Ελλήνων βουλευτών

0
70

Ένταση και μικροεπεισοδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 48ης επετείου της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο κατά της δικτατορίας.

Ομάδες φοιτητών, οι οποίοι είχαν φράξει την είσοδο, διαπληκτίστηκαν προσπαθώντας να εμποδίσουν βουλευτές και τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να αποτίσουν φόρο τιμής.

Ένταση επικράτησε και νωρίς το πρωί στο Πολυτεχνείο όταν ομάδα συγκεντρωμένων δεν επέτρεψε την είσοδο της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής στον προαύλιο χώρο για να καταθέσει στεφάνι.

Μπλόκο στην πύλη του Ιδρύματος από αριστερές οργανώσεις – Εκνευρισμένος ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, που βρέθηκε στο σημείο.

Από νωρίς ξεκίνησε η ένταση στο Πολυτεχνείο, με φοιτητές να μην επιτρέπουν την είσοδο σε αντιπροσωπεία Ελλήνων βουλευτών.

Η Διακοινοβουλευτική Επιτροπή έσπευσε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (17/11) να καταθέσει στεφάνι στο κτήριο του Πολυτεχνείου, με τον Β’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, Χαράλαμπο Αθανασίου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Χάρη Θεοχάρη να βρίσκουν ωστόσο μπροστά τους «μπλόκο» από ομάδα φοιτητών οι οποίοι τους απέτρεψαν την είσοδο.

Μάλιστα, οι φοιτητές άρπαξαν από τα χέρια των βουλευτών το στεφάνι που έγραφε Διακοινοβουλευτική Επιτροπή.

Επίσης, ένταση σημειώθηκε μεταξύ των φοιτητών και του Πρύτανη του Πολυτεχνείου.

Η Αθήνα έχει μετατραπεί σε φρούριο, καθώς περίπου 6.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός.

Η πύλη του Πολυτεχνείου θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τη 13.30.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Σήμερα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων στις περιοχές γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ στις 12.00 οι σταθμοί Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής θα παραμείνουν κλειστοί.

Επιπλέον, θα υπάρχουν τροποποιήσεις σε δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ.

Νέα ένταση σημειώθηκε λίγο μετά τις 09:30 το πρωί της Τετάρτης (17.11.2021) όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στο Πολυτεχνείο για να καταθέσουν στεφάνι. Νωρίτερα είχαν εκδιωχθεί οι βουλευτές της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου και Χάρης Θεοχάρης.

Με το… καλημέρα ξεκίνησε η ένταση στο Πολυτεχνείο. Δεν ήταν μόνο τα όσα έγιναν όταν έφτασαν στο χώρο για να καταθέσουν στεφάνι οι δυο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ήταν και το… ξύλο που έπεσε όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέλησαν να καταθέσουν κι εκείνοι στεφάνι.

Η αντιπροσωπεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο Πολυτεχνείο, λίγο πριν φτάσει στον ιστορικό χώρο και ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Το επεισόδιο σημειώθηκε όταν ομάδες φοιτητών, οι οποίοι είχαν φράξει την είσοδο του Πολυτεχνείου, ήρθαν στα χέρια προσπαθώντας να εμποδίσουν βουλευτές και τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να αποτίσουν φόρο τιμής! Έπεσαν μπουνιές, υπήρξαν σπρωξίματα και μεγάλη ένταση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση εδώ», ακούστηκαν να φωνάζουν κάποιοι.

Έδιωξαν από το Πολυτεχνείο βουλευτές της ΝΔ 
Ήταν το δεύτερο επεισόδιο έντασης στο Πολυτεχνείο. 

Το πρώτο είχε γίνει λίγη ώρα νωρίτερα, όταν ομάδα συγκεντρωμένων δεν επέτρεψε την είσοδο της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής στον προαύλιο χώρο για να καταθέσει στεφάνι. Χαράλαμπος Αθανασίου και Χάρης Θεοχάρης εκδιώχθηκαν, τους απαγόρευσαν να μπουν στο χώρο του Πολυτεχνείου και άφησαν το στεφάνι τους απέξω, το οποίο στη συνέχεια συγκεντρωμένοι, το πέταξαν! 

Ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου σημείωσε πως «η Βουλή των Ελλήνων τιμά σήμερα τον αγώνα του ελληνικού λαού και ειδικότερα των σπουδαστών μας. Ο αγώνας κατά της Δικτατορίας ήταν υπερκομματικός. Δεν είχε πολιτικό χρώμα. Η ιδεολογία του ήταν μία, αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, αγώνας για την Ελλάδα».

«Κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός σχηματισμός, καμία πολιτική παράταξη δεν αποφάσισε και οργάνωσε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η ατομική ευθύνη που χαρακτηρίζει τις δημοκρατίες στα κράτη δικαίου είναι αυτή που διήγειρε τη συλλογικότητα και ένωσε τις φωνές όλων» είπε ο κ. Αθανασίου.

«Συνεπώς όποιοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τους αγώνες του ελληνικού λαού, το Πολυτεχνείο και το ελεύθερο φρόνημα προσβάλλουν την ιστορία. Τα παιδιά αυτά, όταν εμείς κάναμε τον αγώνα εδώ […], ήταν αγέννητα ή ήταν στις κούνιες τους και τα θήλαζαν. Η μέρα σήμερα είναι ιερή και πρέπει να τους συγχωρήσουμε και να τους κατανοήσουμε. Ζήτω το Πολυτεχνείο» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης, είπε: «Σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε την αστείρευτη δύναμη του ελληνικού λαού και τη θέλησή του για ελευθερία, για αυτοδιάθεση, για τη Δημοκρατία».

Όπως σημείωσε: «Αυτή η δύναμη είναι ζωντανή πάντα και θα συνεχίσει να είναι ο φύλακας της αυτοδιάθεσης της χώρας μας. Τα παιδιά πάντα δείχνουν τον δρόμο, τον έδειξαν τότε και πάντα πρέπει να τα ακούμε. Όμως, πάντοτε πρέπει μόνοι μας συνολικά να αποφασίζουμε με τις δημοκρατικές διαδικασίες που έχει θέσει ο ελληνικός λαός. Αυτόν τιμούμε, αυτόν υπηρετούμε».

Πηγή: madata.gr