Πολυτεχνείο: Τι απαντούν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ στην πρόσκληση Μητσοτάκη

0
79

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ απάντησαν και δη με αυστηρό ύφος στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον εορτασμό της ημέρας του Πολυτεχνείου μετά και τις τελευταίες απαγορεύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για “κρεσέντο υποκρισίας” και για διχασμό τον οποίον ο ίδιος δημιούργησε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

“Ο κ. Μητσοτάκης σε ένα κρεσέντο υποκρισίας και αφού έχει αναστείλει το Σύνταγμα με απαγόρευση συναθροίσεων πανελλαδικά και έχει απειλήσει κόμματα και φορείς με συλλήψεις αν τιμήσουν συμβολικά τη μνήμη της επετείου του Πολυτεχνείου, μιλάει τώρα εναντίον του διχασμού. Του διχασμού που ο ίδιος δημιούργησε”, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό.

Προσθέτει ότι ο κ. Μητσοτάκης “για ακόμη μία φορά προαναγγέλλει, και μάλιστα δημόσια, τη στάση και τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας, μη αντιλαμβανόμενος ότι ο θεσμός του Αρχηγού του κράτους δεν είναι επικουρικός στο ρόλο της κυβέρνησης”.

“Ωστόσο”, συνεχίζει, “η πρότασή του για τη συμμετοχή των έξι πολιτικών αρχηγών από κοινού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσκρούει στην ίδια διάταξη δημοσίων συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων, την οποία η κυβέρνησή του ανακοίνωσε”, για να σχολιάσει ότι “ο φαρισαϊσμός του κ. Μητσοτάκη ξεπερνά πλέον κάθε φαντασία”.

ΚΙΝΑΛ: Προσχηματικό και εκ των υστέρων το κάλεσμα Μητσοτάκη

Το Κίνημα Αλλαγής χαρακτήρισε “προσχηματικό” και “εκ των υστέρων” το κάλεσμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη πρός τα κόμματα για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου αναφέρει συγκεκριμένα:

“Το εκ των υστέρων “κάλεσμα” του κ. Μητσοτάκη για κοινή παρουσία των πολιτικών αρχηγών στο μνημείο του Πολυτεχνείου είναι προσχηματικό, αφού ο ίδιος έσυρε πρώτος το χορό του αυταρχισμού, της πόλωσης και του διχασμού για μικρομματικό όφελος”.

ΚΙΝΑΛ: Δεν παίζουμε αυτή την ώρα με τη φωτιά”

Νωρίτερα πάντως ηγετικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ διέρρεαν πως το κόμμα δεν πρόκειται να εμπλακεί στην “τεχνητή αντιπαράθεση και πόλωση για τον φετινό εορτασμό του Πολτεχνείου”. Συμπλήρωναν μάλιστα πως το Κϊνημα Αλλαγής δεν παίζει αυτή την ώρα με τη φωτιά.

Αναλυτικότερα, οι στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, Χρήστος Πρωτόπαπας, Μανώλης Όθωνας και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, υπογράμμισαν ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν παίζει αυτή την ώρα με τη φωτιά. Καταδίκασαν ως ακραία, απαράδεκτη και αυταρχική την απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ να απαγορεύσει τις συναθροίσεις, ενώ εξήγησαν ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν συμμετέχει σε πολιτικά μέτωπα που ενισχύουν την πόλωση την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση.

Σχετικά με τα όσα υποστήριξε ο βουλευτής του κόμματος Χάρης Καστανίδης για τη νομιμότητα της συγκεκριμένης απόφασης σημείωσαν ότι νομικά εξέφρασε την άποψή του αλλά πολιτικά συμμερίζεται τη θέση του ΚΙΝΑΛ για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Ανέφεραν πως η κυβέρνηση στήνει σκηνικό σύγκρουσης και μετωπικής αντιπαράθεσης για να δείξει κομματική ισχύ και επικαλέστηκαν γι’ αυτό τις αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή. Κατηγόρησαν την κυβέρνηση της ΝΔ πως θέλει να μη γίνεται συζήτηση για την πανδημία, τα λάθη και τις παραλείψεις της -όπως ότι δεν λειτουργούν ακόμη οι 25 κλίνες ΜΕΘ που δώρισε η Βουλή στο “Σωτηρία “λόγω έλλειψης προσωπικού- ούτε για τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Εξαπέλυσαν ταυτόχρονα πυρά ενάντια στα τρία κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25} επειδή “δίνουν πάτημα γι’ αυτό” καθώς δηλώνουν ότι είναι κατά της πορείας για το Πολυτεχνείο αλλά υπογράφουν κείμενα υπέρ της. “Είναι οπορτουνισμός και δεν εμπλεκόμαστε”, δήλωσαν τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής.

ΚΚΕ: Ο πρωθυπουργός στήνει σκηνικό σύγκρουσης

“Αυτός που επέλεξε να στήσει σκηνικό σύγκρουσης είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, με την απόφασή τους για την ακύρωση του εορτασμού του Πολυτεχνείου και με την κατάπτυστη κι αυταρχική κυβερνητική απαγόρευση των συναθροίσεων” τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

“Ο στόχος τους είναι προφανής: Να αποπροσανατολίσουν απ’ τις τεράστιες ευθύνες του στη διαχείριση της πανδημίας, που οδηγούν στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και στα καθημερινά ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων.

Αυτό αποδεικνύεται, άλλωστε, και απ’ την ύπουλη προσπάθεια του πρωθυπουργού να προκαλέσει συνειρμούς ανάμεσα στα θύματα της πανδημίας και στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, που οργανώνεται υπεύθυνα, με τον απαραίτητο συμβολισμό που έχει φέτος, και με όλα τα μέτρα προστασίας. Μέτρα προστασίας τα οποία η ίδια η κυβέρνηση αρνείται να πάρει στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στους οίκους ευγηρίας κ.α, με τραγικές συνέπειες” επισημαίνει το ΚΚΕ.

Προσθέτει ότι “όσο για τις άλλες επετείους, όπως είναι η 28η Οκτωβρίου, ενημερώνουμε τον πρωθυπουργό ότι πάλι κι αυτές γιορτάστηκαν με υποδειγματικό τρόπο από σωματεία, συλλόγους, μαζικούς φορείς του λαού και της νεολαίας”.

“Το μόνο που απομένει στην κυβέρνηση της ΝΔ είναι να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων, για τον γιορτασμό και την πορεία του Πολυτεχνείου! Τίποτα διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από το λαό και τη νεολαία!” καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Πολυτεχνείο: Επί ποδός σχεδόν 5.000 αστυνομικοί, ελικόπτερο και drone της ΕΛ.ΑΣ.

Πηγή: madata.gr