Πόρισμα ΡΑΕ: Στα 600 εκατ. ευρώ τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας

0
63

Στα 600 εκατ. ευρώ τοποθετεί το ύψος των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) το οποίο παραδόθηκε στα χέρια του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

 Όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΙ», το πόρισμα αφού αναλυθεί «μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα επανέλθει με τα συμπεράσματά της».

Όπως είπε ο ίδιος, με βάση τις κατευθύνσεις που θα δώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, «θα δούμε και τι έχει συμβεί με τα λεγόμενα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας». 

Όπως εξήγησε, «μιλάμε για υπερέσοδα γιατί πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι υπήρξαν και σημαντικές εκπτώσεις από τους παραγωγούς και τους προμηθευτές, επίσης έχουν υπάρξει ζημιές από τα σταθερά τιμολόγια που είναι διαμορφωμένα προ της κρίσης. Με απόλυτο σεβασμό στα πορίσματα της Ρ.Α.Ε. θα επιβάλουμε ένα έκτακτο τέλος, ουσιαστικά ένα μέρισμα αλληλεγγύης των παραγωγών ενέργειας. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία πρέπει να βάλουν κι αυτοί το χέρι στην τσέπη», τόνισε εξηγώντας πως η κάλυψη του κόστους θα γίνει από τρεις πηγές: τον κρατικό προϋπολογισμό, τα έσοδα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ταμείο ρύπων) και τα έσοδα από αυτό το έκτακτο τέλος.

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι τρεις πηγές θα συμβάλλουν στην στήριξη των καταναλωτών: ο κρατικός προϋπολογισμός, τα έσοδα από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και τα έσοδα από το έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας.

Ερωτηθείς για τις εκλογές, σχολίασε ότι αυτές θα κερδηθούν με την παραγωγή του έργου. Συνεπώς είναι ένας χρόνος κυβερνητικού έργου και μεταρρυθμίσεων, πρόσθεσε.

«Συντελείται μεγάλη αλλαγή σε πολλούς τομείς του Δημόσιου τομέα και θα αξιοποιηθεί κάθε μέρα μέχρι το τέλος της θητείας» τόνισε ο κ. Σκέρτσος φέρνοντας ως παραδείγματα τα νομοσχέδια για την απασχόληση και την στήριξη των ανέργων, για την πρωτοβάθμια υγεία και τον προσωπικό γιατρό που είναι προς ψήφιση, για την αναβάθμιση στα δημόσια πανεπιστήμια αλλά και το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Δικαιοσύνη. 

Πηγή: madata.gr