Πώς κατέληξε ο Μητσοτάκης στη Διαμαντοπούλου για την ηγεσία του ΟΟΣΑ. Παρασκήνιο

0
49

Μια δύσκολη, συνεχής, καθημερινή και πολυεπίπεδη μάχη καλούνται να δώσουν η κυβέρνηση και η Άννα Διαμαντοπούλου 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την Αννα Διαμαντοπούλου για τη θέση του γγ του ΟΟΣΑ, την ηγεσία του Οργανισμού -στη θέση του Ανχελ Γκουρία- και όχι για τη θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, όπου παραμένει ο καθηγητής Γιώργος Πρεβελάκης.

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα διεκδικεί την ηγεσία του ΟΟΣΑ, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το παρασκήνιο και οι διαβουλεύσεις

Ποιο ήταν, όμως, το παρασκήνιο πίσω από την επιλογή της Άννας Διαμαντοπούλου. Όλα ξεκίνησαν πριν περίπου έξι μήνες, όταν ο νυν γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και αρχιτέκτονας της ανανέωσής του από το 2006, Ανχέλ Γκουρία ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει μια νέα θητεία στον ΟΟΣΑ και θα αποχωρήσει από τη θέση αυτή τον Ιούνιο του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Παραπολιτικών, Έλληνας αξιωματούχος που συνδέεται στενά με τον ΟΟΣΑ έριξε στο τραπέζι των συζητήσεων δύο ονόματα. Της Άννας Διαμαντοπούλου και ενός προβελβημένου στελέχους της Κεντροδεξιάς με επίσης ευρωπαϊκή εμπειρία και διαδορμή. 

Αμέσως ξεκίνησε μια σειρά διαβουλεύσεων, προκειμένου να ζυγιστούν τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε υποψηφιότητας. Η απόφαση ελήφθη πριν από περίπου ένα μήνα, όταν το Μέγαρο Μαξίμου εκτίμησε ότι η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για να τεθεί επικεφαλής. 

Όπως τη διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, η κυβέρνηση θα σταθεί σύσσωμη στο πλευρό της, παρέχοντας της όλα τα «όπλα» που θα χρειαστεί, στη μεγάλη μάχη που θα δώσει τους επόμενους μήνες για να πείσει τα 37 κράτη – μέλη του ΟΟΣΑ, οι οποίοι απαρτίζουν το εκλεκτορικό σώμα.

Πηγή: madata.gr