Πώς θα ανοίξουν τα 110 καταστήματα εποχικών ειδών από τη Δευτέρα – Οι κανόνες

0
41

Τα 110 εποχικά καταστήματα της χώρας με χριστουγεννιάτικα είδη μπορούν να ανεβάζουν… ρολά από την προσεχή Δευτέρα (7/12) και να λειτουργήσουν έως τις 8 Ιανουαρίου του 2021, με κανόνες προσαρμοσμένους στις απαιτήσεις αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού. Αυτό προβλέπει η απόφαση της κυβέρνησης, έπειτα από εισήγηση του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η εν λόγω επανεκκίνηση της αγοράς αφορά αποκλειστικά σε επιχειρήσεις που έχουν ως κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

– Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα (ΚΑΔ/47.59.56.16)

– Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων (ΚΑΔ/47.65.67.02)

– Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά (ΚΑΔ/47.65.67.06)

– Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κ.λπ. (ΚΑΔ/47.65.67.07).

Σημειώνεται πως τα προϊόντα που εντάσσονται σε αυτούς τους 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ.

Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα συγκεκριμένα προϊόντα. Επίσης, δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων.

Αξίζει να επισημανθεί πως η τελωνειακή αξία εισαγωγής των χριστουγεννιάτικων στολιδιών ανέρχεται, περίπου, σε 25 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς.

Οι κανόνες

Τα εποχικά καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν από τις 7 π.μ. έως τις 8:30 μ.μ., ενώ για τη μετάβαση σε αυτά θα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033, με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ).

 Στα καταστήματα με εμβαδόν έως 100 τ.μ. θα επιτρέπονται, ταυτόχρονα, έως 4 άτομα. Σε εκείνα άνω των 100 τ.μ. θα προστίθεται ακόμη ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. Η χρήση μάσκας προστασίας είναι υποχρεωτική από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό, ενώ παράλληλα θα πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.

Από εκεί και πέρα, συνιστάται να μη γίνεται χρήση ανελκυστήρων. Ωστόσο, αν κρίνεται αναγκαία, όπως επισήμανε ο ΓΓΕΠΚ, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%. Επισημαίνεται πως σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑμεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

 Τι αναμένεται να ανοίξει μετά

Εάν δεν υπάρξει κατακόρυφη άνοδος των κρουσμάτων τότε το επόμενο “κύμα” για την άρση θα αφορά

· καταστήματα παιχνιδιών, μικρά και μεγάλα

· ανθοπωλεία

· βιβλιοπωλεία και

· κομμωτήρια,

Όπως όλα δείχνουν σε όλη τη διάρκεια των γιορτών θα παραμείνουν κλειστά:

· Μπαρ

· κέντρα διασκέδασης

· πολυχώροι ψυχαγωγίας

· τα σχολεία όλων των βαθμίδων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης

· θέατρα

· σινεμά

· γκαλερί

· θερινά θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα

Όπως και να έχει, όλα θα εξαρτηθούν από το επιδημιολογικό φορτίο και πώς θα κυμανθούν τα κρούσματα με το σταδιακό άνοιγμα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα προειδοποίησε πως «αν ξεχαστούμε και βγούμε χωρίς μέτρα και αρχίζουμε και κάνουμε τραπέζια ο ένας στον άλλον, θα έχουμε τρελά προβλήματα».

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Τα Χριστούγεννα διδάσκουν την αγάπη, την αλληλεγγύη και τη στήριξη μεταξύ μας. Αν αγαπάμε την οικογένειά μας, αν αγαπάμε το συνάνθρωπό μας, αν θέλουμε να είμαστε μια ενωμένη κοινωνία, μια κοινωνία με αλληλεγγύη, πρέπει φέτος να προσέξουμε ο ένας τον άλλον. Δεν πειράζει αν δεν κάνουμε τα κλασικά Χριστούγεννα τα οποία κάναμε άλλα χρόνια. Ζούμε μια πανδημία, μία τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας. Είναι τεράστιο το διακύβευμα».

με πληροφορίες από etypos, real

Πηγή: madata.gr