Πόσοι έχουν μολυνθεί με κορονοϊό στην Ελλάδα

0
43

Είμαστε πολύ μακριά από τη δημιουργία συλλογικής ανοσίας στη χώρα μας δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής (2/10) ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό.

Με βάση τα επιδημιολογικά μοντέλα που επικαλέστηκε ο καθηγητής, η διασπορά του ιού «δε ξεπερνά τους 100.000 ανθρώπους στη χώρα μας, από την αρχή της επιδημίας και μέχρι σήμερα. Με το ζόρι να είναι 150.000, πρόσθεσε. 

Συνεπώς, «η συλλογική ανοσία είναι εξαιρετικά χαμηλή στην Ελλάδα», σημείωσε, εξηγώντας πως θα για να γίνει η σχετική συζήτηση θα πρέπει να φτάσουμε στο 50% του πληθυσμού, και παραπάνω.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτημα για την αύξηση των κρουσμάτων σε μικρές ηλικίες και αν έχει σχέση με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι «η αύξηση 60-70% που βλέπουμε είναι ανάλογη με αυτή που βλέπουμε στους ενήλικες και δεν σχετίζεται με αυτό».

Αναφορικά δε με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων νέα μέτρα, ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι η επιτροπή των ειδικών παρακολουθεί την εξέλιξη της επιδημίας και θα προτείνει αναλόγως.

Νωρίτερα, κατά την κύρια εισήγησή του, ο ίδιος δήλωσε πως η επιδημία εξακολουθεί «με περισσότερα από 300 κρούσματα ανά ημέρα» καταγράφοντας, μάλιστα, και «ανοδικές τάσεις», όπως δείχνουν οι άνω των 400 μολύνσεων αριθμοί τα τελευταία 24ωρα. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας έκανε λόγο και για συνεχιζόμενη ανοδική τάση στους διασωληνωμένους ασθενείς, οι οποίοι «ξεπέρασαν τους 80», με το γεγονός να αντανακλά στο σύστημα υγείας.

Περαιτέρω, «η δυναμική της επιδημίας είναι δυσανάλογα κατανεμημένη στην Αττική», στην οποία καταγράφονται τα μισά, ή και παραπάνω, ημερήσια κρούσματα, όπως είπε.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Σε σχόλιο του για την μέχρι στιγμής πορεία του δεύτερου κύματος της επιδημίας στη χώρα ο καθηγητής επεσήμανε πως οι σχετικές αυξήσεις στα παραπάνω μεγέθη συντελούνται αργά και όχι σταθερά, από τις αρχές Αυγούστου. Ωστόσο, «το σενάριο της δραματικής εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων φαίνεται πως έχει ανασταλεί», σύμφωνα με τον ίδιο.

Από την άλλη, τα «γεγονότα υπερμετάδοσης, μπορούν να αλλάξουν την εικόνα από τη μια ήμερα στην άλλη», προειδοποίησε, αναφερόμενος στο εργοστάσιο στην Πέλλα και το γηροκομείο στην Αττική.

Τα τελευταία στοιχεία

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον αριθμό – ρεκόρ των 460 νέων κρουσμάτων στη χώρα.

Παράλληλα, καταγράφηκε για ακόμη μία ημέρα υψηλός αριθμός διασωληνωμένων ασθενών (85), καθώς και 5 νέοι θάνατοι.

Σε συνολικούς αριθμούς, τα  επιβεβαιωμένα κρούσματα από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 19.346, ενώ οι θανόντες είναι 398.

ieidiseis

Πηγή: madata.gr