ΠOY: Υπαρκτός ο κίνδυνος επιστροφής σε επιβολή περιορισμών

0
56

Η ανθρωπότητα μοχθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά πρέπει να εργαστεί σκληρά για την προετοιμασία της επόμενης. Ο κίνδυνος επιστροφής σε επιβολή περιορισμών παραμένει εντελώς υπαρκτός, εάν οι χώρες δεν διαχειριστούν τη μετάβαση εξαιρετικά προσεκτικά και με σταδιακή προσέγγιση υπογράμμισε σήμερα εκ νέου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος δεν έχει απομακρυνθεί και με την πανδημία να αναδεικνύει τη σημασία των ισχυρών εθνικών συστημάτων υγείας, ως το θεμέλιο της παγκόσμιας ασφάλειας υγείας και της υγείας για όλους.

Επανέλαβε πως καθώς η ανθρωπότητα μοχθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία, πρέπει παράλληλα να εργαστεί ακόμη πιο σκληρά προετοιμαζόμενη για την επόμενη, βάζοντας τα θεμέλια για ανθεκτικά συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει την δημιουργία συστημάτων προετοιμασίας, πρόληψης και αντίδρασης σε νέα παθογόνα.

Εν τω μεταξύ ο Π.Ο.Υ απέρριψε σήμερα για μια ακόμη φορά τις κατηγορίες περί κακοδιαχείρισης, μη έγκαιρης ενημέρωσης και αντίδρασης του Οργανισμού και υπερασπίστηκε όλες τις αρχικές του ενέργειες,  υποστηρίζοντας ότι δεν σπαταλήθηκε ούτε δευτερόλεπτο, «χρόνος που ουδείς ήθελε να χαθεί».

Ανακοίνωσε, ότι όπως ορίζει ο κανονισμός του Π.Ο.Υ, ο απολογισμός της διαχείρισης της κατάστασης θα γίνει αμέσως μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς τώρα η «πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη». Χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής τόνισε, ότι «η ιστορία θα μας κρίνει για εκείνα που πράξαμε και αφού αναλυθούν όλα τα δεδομένα».

Έδωσε παράλληλα διευκρινήσεις όσον αφορά τον μηχανισμό διάχυσης της πληροφορίας μεταξύ των 190 μελών του Π.Ο.Υ, σημειώνοντας ότι κάθε σήμα και ενημέρωση διοχετεύεται χωρίς καμία παρέμβαση – αυτούσιο σε όλους τους εταίρους ανεξάρτητα από τον αν ο Οργανισμός διαφωνεί ή συμφωνεί.

Μάλιστα η επικεφαλής επιδημιολόγος Μαρία Βαν Κερκόφε τόνισε με έμφαση πως είναι κρίσιμο να γίνει γνωστό το πως αντέδρασε ο Π.Ο.Υ, όπου «δεν υπήρξε αν αντέδρασε, παρά μόνο το πόσο έντονα και γρήγορα διαχειρίστηκε την κατάσταση».

Ο ΠΟΥ βρίσκεται πάντως σε συνομιλίες με την Κίνα για να στείλει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στη χώρα, ώστε να διερευνήσει τη ζωική πηγή της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς είναι σημαντικό να προσδιοριστεί το είδος από το οποίο προέκυψε.

Ο Οργανισμός επιβεβαίωσε επίσης εκ νέου ότι δεν θεωρεί απίθανο τον εντοπισμό κρουσμάτων πριν της 31 Δεκεμβρίου 2019 στην Ευρώπη καθώς οι αεροπορικές πτήσεις από την Γουχάν προς αυτήν παρέμειναν ενεργές.

Με ιδιαίτερο πάντως ενδιαφέρον αναμένονται αύριο το απόγευμα τα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο Οργανισμός για την ενδοοικογενειακή βία τόσο κατά την διάρκεια όσο και μετά την άρση των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας.

www.ert.gr

Πηγή: madata.gr