Πράσινο φως σε υπουργούς, βουλευτές της ΝΔ να παρευρεθούν στην κηδεία του τέως βασιλιά

0
21

Σε συνεχόμενη αναβάθμιση του τελετουργικού της κηδείας και ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα αναγκάζεται η κυβέρνηση, λόγω των υψηλών προσκεκλημένων που θα προσέλθουν αλλά και υπό το βάρος των εσωκομματικών πιέσεων που δέχεται το Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την απόφαση για εκπροσώπηση της κυβέρνησης από τον αντιπρόεδρό της Παναγιώτη Πικραμμένο, πέραν της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και το «πράσινο φως» και στους υπουργούς, εκτός από τους γαλάζιους βουλευτές, να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τη Δευτέρα στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης Αθηνών είναι πιθανό να υπάρχει άγημα για την απόδοση τιμών αλλά και το γνωστό κόκκινο χαλί που στρώνεται σε επίσημες τελετές.

«Θα είναι μία κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους χωρίς επίσημη σφραγίδα και τριήμερη διάρκεια» σχολιάζουν γαλάζιοι βουλευτές, οι οποίοι θεωρούν ότι για μία ακόμη φορά δημιουργήθηκε «τρικυμία στο ποτήρι» όχι τόσο για την απόφαση του πρωθυπουργού να μην κηδευτεί ο τέως με τιμές αρχηγού κράτους και δημοσία δαπάνη, αλλά κυρίως διότι υποβαθμίστηκε αρχικά η παρουσία δεκάδων υψηλών προσκεκλημένων, εστεμμένων και μη, και η ανάγκη υποδοχής τους σε ανάλογο επίπεδο από τη φιλοξενούσα χώρα. Που σημαίνει, υποδοχή τους στο αεροδρόμιο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παντού, και εγρήγορση στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.

Οπως παρατηρούν γαλάζια στελέχη, σε άλλη περίοδο, η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου μπορεί να είχε λιγότερη σημασία και για τους ίδιους τους βουλευτές, ιδιαίτερα ορισμένων περιφερειών της χώρας, τα οποία είναι υποχρεωμένα, λόγω επερχόμενων εκλογών, θα έχουν το νου τους και στο φιλοβασιλικό ακροατήριο – όσο μικρό κι αν είναι αυτό πανελλαδικά και γενικότερα στο δεξιό ακροατήριο της ΝΔ.

Το πόση σημασία έχει η μεθαυριανή τελετή για το κομματικό ακροατήριο της κυβερνητικής πλειοψηφία φάνηκε, άλλωστε, από την υψηλών τόνων παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στηλίτευσε την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να κηδευτεί ο τέως ως ιδιώτης, κάνοντας μάλιστα λόγο για πρακτικές που ακολουθούν μόνο αυταρχικά καθεστώτα.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς εξακολουθεί να μην αποσαφηνίζει αν θα παραστεί ή όχι στην εξόδιο ακολουθία. Η παρέμβασή του, ωστόσο, έχει ήδη παράξει πολιτικό αποτέλεσμα, αφού «απελευθέρωσε» τους γαλάζιους και ανάγκασε το Μέγαρο Μαξίμου να μην παρέμβει ούτε ατύπως για την αποτροπή προσέλευσής τους στην κηδεία.

Ο ένας περιμένει να δει τι θα κάνει ο άλλος
Μετά το «πράσινο φως», αρχικά προς τους βουλευτές και εν συνεχεία προς τους υπουργούς, το πρώτο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που σύμφωνα με πληροφορίες σκέφτεται να παραστεί, χωρίς πάντως να είναι βέβαιο, είναι ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Το ίδιο θα έπραττε και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης, αν ήταν στην Αθήνα. Καθώς, όμως, θα βρίσκεται στο εξωτερικό, την οικογένειά του, θα εκπροσωπήσει η σύζυγός του κ. Μανωλίδου. Ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, όπως ο ίδιος είπε χθες, δεν έχει αποφασίσει αν θα παρευρεθεί. Aντίθετα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης έχει ήδη αποδεχθεί την πρόσκληση να παραστεί, με τον θεσμικό του ρόλο, όπως αποσαφηνίζει. Όχι όμως και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος δεν αναμένεται να παραστεί.

Στην πραγματικότητα, τις τελευταίες ώρες, στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ο ένας περιμένει να δει τί θα κάνει ο άλλος για να αποφασίσει πώς θα κινηθεί. Μέχρι στιγμής, εκτός από τους βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτο Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, Θεσσαλονίκης Δημ. Βαρτζόπουλο και την ευρωβουλευτή Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου που έχει στενούς δεσμούς με την οικογένεια του τέως, που έχουν αποσαφηνίσει ότι θα πάνε, αρκετοί από όσους έχουν λάβει πρόσκληση, θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή. Μία πλειάδα βουλευτών, πάντως, πάνω από 20 εμφανίζονται να κλίνουν υπέρ της παρουσίας τους στην κηδεία.

Η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου της μητρόπολης από τις έξι έως τις 10:30 το πρωί της Δευτέρας καθώς μετά τις 11 θα αρχίσει η προσέλευση των περίπου 180-200 προσκεκλημένων στην νεκρώσιμη ακολουθία που έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι.

.ieidiseis.

Πηγή: madata.gr