Προαναγγελία Σεντένο για Eurogroup: Είναι το μεγαλύτερο πακέτο που έχει προετοιμαστεί

0
94

Το μεγαλύτερο οικονομικό πακέτο που έχει ποτέ προετοιμάσει και το οποίο περιέχει τριπλό δίκτυ προστασίας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη, θα κληθεί να εγκρίνει σήμερα το Eurogroup, δήλωσε ο Πρόεδρος του σώματος Μάριο Σεντένο, μια ώρα πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Eurogroup, από τη Λισαβόνα, δήλωσε τα εξής: “σήμερα συγκαλώ τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για να αποφασίσουμε την θαρραλέα μας οικονομική απάντηση στην πανδημία του COVID19”.

“Είναι χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο και πλέον φιλόδοξο πακέτο που έχει ποτέ προετοιμάσει το Eurogroup”, ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος Σεντένο. “Χτίζει πάνω σε άνευ προηγουμένου προσπάθειες που ήδη έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις και οι νομισματικές αρχές”, σημειώνει.

“Τώρα χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για να βοηθήσουμε στην προστασία όσων έχουν επηρεαστεί περισσότερο και να εξασφαλίσουμε ότι η ενιαία αγορά θα εξέλθει της κρίσης χωρίς απώλειες”. “Πρώτα ένα δίκτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους: η Κομισιόν πρότεινε το πρόγραμμα των 100 δισ.Ευρώ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων επιδότησης εργασίας”, σημειώνει ο Πρόεδρος του Eurogroup. “Δεύτερον ένα δίκτυ ασφαλείας για τις επιχειρήσεις: η ΕΤΕπ πρότεινε ένα πακέτο εγγυοδοσίας ύψους 200 δισ.Ευρώ για την υποστήριξη εταιριών που παραπαίουν, ειδικά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων”, επεσήμανε ο Μ.Σεντένο. “Τρίτον, ένα δίκτυ ασφαλείας για τα Κράτη: το ταμείο διασώσεων μας, ο ESM, πρότεινε προληπτικές γραμμές στήριξης ύψους 240 δισ.Ευρώ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλα τα Κράτη Μέλη θα έχουν αρκετά αποθέματα για να ανταποκριθούν”, αναφέρει.

“Το έκτακτο αυτό σχέδιο θα σταθεί ως ασπίδα για τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό καθώς βαδίζουμε προς ύφεση, αλλά δεν μπορεί να ξεχωριστεί από την ανάκαμψη που θα σχηματοποιήσει την Ένωσή για τα χρόνια που έρχονται”, σημειώνει ο Πρόεδρος του Eurogroup. “Δεν πρόκειται απλά για κάτι με το οποίο θα επιβιώσουμε από τον ιό, αλλά για κάτι που θα μας δώσει τη δυνατότητα να στήσουμε τις οικονομίες μας ξανά στα πόδια τους”, ξεκαθαρίζει ο Μ.Σεντένο.

“Συνεπώς σήμερα θα καλέσω του Υπουργούς να αναλάβουν μια ξεκάθαρη δέσμευση για ένα συντονισμένο και μεγάλο πλάνο ανάκαμψης – όλοι ξέρουμε ότι τώρα δεν είναι η ώρα για πολιτική και δουλειές όπως συνήθως (business as usual) – Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες ότι η Ευρώπη του προστατεύει. Για αυτούς πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων”, καταλήγει.

Πηγή: madata.gr