Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Γιατί θα κερδίσει ο Μπάιντεν – Ανάλυση

0
42

Τη νύχτα των εκλογών του 2019 στη Μεγάλη Βρετανία, ένας συνάδελφος έκανε μια έξυπνη παρατήρηση: ο κόσμος αναμένει πάντα ότι οι προηγούμενες εκλογές θα επαναληφθούν. Το 2017, πολλοί πίστευαν ότι οι Τόρις θα ξεπερνούσαν τις δημοσκοπήσεις, όπως έκαναν το 2015. Αντίθετα, ο Κόρμπιν ξεπέρασε δραστικά τα προγνωστικά. Πολλοί τότε περίμεναν να επαναληφθούν οι εκλογές του 2017 το 2019, μόνο που ο Κόρμπιν τα πήγε το ίδιο άσχημα όπως είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις, γράφει σε αφιέρωμα για τις αμερικανικές εκλογές το περιοδικό New Statesman.

Τα δημοσκοπικά μοντέλα

Το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει τώρα στις ΗΠΑ, αναφέρει. Μετά το σοκ της νίκης του Τραμπ το 2016, πολλοί είναι απρόθυμοι να πιστέψουν τις δημοσκοπήσεις. Ο Economist δίνει στον Μπάιντεν πιθανότητα νίκης 96%, ενώ το FiveThirtyEight και το μοντέλο του New Statesman (και τα δύο 88%) είναι επίσης αισιόδοξα για τις προοπτικές του.

Υπάρχουν λόγοι που κάνουν τον κόσμο να κρατάει μικρό καλάθι. Αλλά, πρέπει να θυμόμαστε αυτό: το 2020 δεν είναι 2016. Ο Μπάιντεν είναι πιο μπροστά στις δημοσκοπήσεις από ό, τι ήταν η Κλίντον. Αν χάσει ο Μπάιντεν, θα είναι πολύ μεγαλύτερο σοκ.

Στις εκλογές του 2016, 17 πολιτείες κρίθηκαν με λιγότερες από δέκα μονάδες. Σε δέκα από αυτές κέρδισε ο Τραμπ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονταν και οι λεγόμενες πολιτείες του «Μπλε Τείχους» (Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν). Όπως είπαν ορισμένοι αναλυτές εκείνη την εποχή, η μάχη του 2016 ήταν πάντα πολύ κοντά και ερχόταν ακόμα πιο κοντά όσο πλησίαζε η ημέρα των εκλογών. Ποτέ δεν ήταν ξεκάθαρο ότι η Κλίντον πρώτη.

Ναι, οι δημοσκοπήσεις του 2016 ήταν λάθος, αλλά – συνολικά – ήταν λάθος πολύ λιγότερο από ό, τι νομίζει ο κόσμος. Έδειξαν κοντινό αποτέλεσμα. Ο Τραμπ κέρδισε τις τρεις κρίσιμες πολιτείες του «Μπλε Τείχους» με 0,2, 0,7 και 0,8 μονάδες. Οι υπόλοιπες από τις 17 πολιτείες που ήταν κοντά η μια στην άλλη, μοιράστηκαν μεταξύ Τραμπ και Κλίντον: επτά στον καθένα. Οι προβλέψεις έκαναν λάθος το 2016 όταν μετέτρεψαν μια αναμέτρηση πολύ κοντινή, σε συντριπτική πιθανότητα νίκης της Κλίντον.

Καλύτερες επιδόσεις από το 2016

Αυτή τη φορά, οι ισχυρές πιθανότητες μιας νίκης του Μπάιντεν βασίζονται σε πολύ ισχυρότερες δημοσκοπήσεις. Ενώ το προεκλογικό προβάδισμα της Κλίντον στις 17 πολιτείες ήταν μόλις 0,6 μονάδες, του Μπάιντεν είναι 5,1 μονάδες, σύμφωνα με μια ανάλυση του New Statesman. Σε 15 από τις 17 πολιτείες, το προβάδισμα του Μπάιντεν είναι μεγαλύτερο από εκείνο της Κλίντον το 2016. Σε δέκα από αυτές, το προβάδισμά του είναι μεγαλύτερο από τέσσερις μονάδες. Το 2016, σε αυτές τις 17 πολιτείες δεν μετρήθηκε σωστά η υποστήριξη του Τραμπ κατά 1,5 μονάδες – αλλά τώρα το προβάδισμα του Μπάιντεν είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό.

Δείτε και τις εθνικές δημοσκοπήσεις: Έγιναν 262 δημοσκοπήσεις για τον Μπάιντεν και τον Τραμπ από τον Ιανουάριο του 2019. Ο μέσος όρος αυτών δίνει στον Μπάιντεν στο 50% και στον Τραμπ το 42,5%. Ο τρέχων μέσος όρος του RealClearPolitics, που βασίζεται μόνο στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, είναι λίγο διαφορετικός: ο Μπάιντεν λαμβάνει 50,8% και ο Τραμπ 43%, ένα προβάδισμα 7,8 μονάδων. Αυτή η ψαλίδα είναι ακριβώς αυτή που προβλέπει το FiveThirtyEight την ημέρα των εκλογών (με υψηλότερα ποσοστά ψήφων και για τους δύο υποψηφίους).

Τέλος εποχής για Τραμπ;

Επίσης όλα δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί πρόκειται να αυξήσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή κατά 5 έως 15 έδρες. Αυτό μπορεί να είναι η καλύτερη ένδειξη ότι ο Τραμπ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Το 2018 οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τη Βουλή με 8,6 μονάδες αφού την είχαν χάσει κατά 1,1 μονάδες το 2016. Έκτοτε, το «μπλε κύμα» του 2018 φαίνεται να έχει σχεδόν υποχωρήσει. Το FiveThirtyEight αναμένει από τους Δημοκρατικούς να κερδίσουν το Σώμα με 6 μονάδες. Το RealClearPolitics δίνει προβάδισμα στους Δημοκρατικούς κατά 6,6%. Αυτό είναι ενθαρρυντικό για τον Μπάιντεν καθώς οι δημοσκοπήσεις του Σώματος πέφτουν γενικά μέσα.

Ένα είναι σίγουρο: Ο Τραμπ δεν είναι πιο δημοφιλής από όσο ήταν το 2016, ενώ ο Μπάιντεν είναι πολύ πιο δημοφιλής από την Κλίντον. Σε αυτά τα δύο, οι δημοσκοπήσεις παντός είδους – εθνικές, ανά πολιτεία και ανά περιοχή – συμφωνούν. Με λιγότερο από μία εβδομάδα έως την ημέρα των εκλογών, ο Τραμπ φαίνεται να στερείται τη δεύτερη θητεία. Η εποχή Τραμπ, φαίνεται να έχει τελειώσει.

Πηγή: madata.gr