Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Γίνεται επιλογή ασθενών Covid για διασωλήνωση σε ΜΕΘ

0
29

Στη μέγγενη του κορωνοϊού βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία, με τα κρούσματα να έχουν εκτοξευθεί, τον αριθμό κρεβατιών στις ΜΕΘ να μειώνεται δραματικά και τους διασωληνωμένους να παραμένουν πάνω από τους 500.

«Γίνεται επιλογή ασθενών»
Μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή Live News o Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, σημείωσε ότι πλέον γίνεται επιλογή ασθενών Covid για το ποιος θα μπει σε ΜΕΘ και ποιος όχι.

«Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς είναι στη λίστα αναμονής για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και βέβαια υπάρχουν πολλοί ασθενείς οι οποίοι είναι πέντε και έξι μέρες και δεν εξυπηρετούνται. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται επιλογή ασθενών με θεραπευτικά κριτήρια».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε ότι τα ελάχιστα κρεβάτια ΜΕΘ Covid που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο, οδηγούν το ιατρικό προσωπικό σε δύσκολες αποφάσεις.

«Περιμένουμε κάποιος να γίνει καλά ή δυστυχώς να καταλήξει για να αδειάσει ένα κρεβάτι και να πάει ένας που περιμένει», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αυτήν την στιγμή στη λίστα αναμονής βρίσκονται περίπου 30 άτομα, τα οποία περιμένουν να αδειάσει ένα κρεβάτι προκειμένου να το καταλάβουν.

«Αυτοί που κάνουν την επιλογή είναι το ΕΚΑΒ με τον εντατικολόγο γιατρό».

Ποια είναι τα κριτήρια
Τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η επιλογή όσων θα μπουν σε ΜΕΘ είναι, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, θεραπευτικά και ηλικιακά.

«Θεραπευτικό κριτήριο, ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει, και με ηλικιακό κριτήριο».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε μιλώντας στο Mega ότι τα αιτήματα για νοσηλεία σε ΜΕΘ Covid «είναι πολύ περισσότερα από τις διαθέσιμες κλίνες και δυστυχώς είναι υποχρεωμένοι να κάνουν επιλογή».

Πηγή: madata.gr