Προειδοποίηση ΠΟΥ για την εξάπλωση της οστρακιάς – Πώς μεταδίδεται, τα συμπτώματα

0
19

Προειδοποίηση εξέδωσαν ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων για την εξάπλωση της οστρακιάς στην Ευρώπη, την ώρα που αριθμός των παιδιών που πάσχουν παρουσιάζει αυξητική τάση σε Γαλλία, Ιρλανδία,  Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναφερθεί και θάνατοι.

 Η οστρακιά μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων και προκαλείται από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου. Παράγει μια τοξίνη που προκαλεί δερματικό εξάνθημα στα παιδιά. Αλλά μια μόλυνση δεν δημιουργεί καμία βασική ανοσία και μπορεί κανείς ακόμη και ως ενήλικας να αρρωστήσει κατ’ επανάληψη.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η λοίμωξη είναι ήπια και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά πενικιλίνης, που σταματά τον κίνδυνο μόλυνσης μετά από περίπου 24 ώρες. Το ίδιο το εξάνθημα σπάνια συνοδεύεται από κνησμό. Μετά από περίπου μία εβδομάδα, αυτό εξάνθημα υποχωρεί. Η έντονα κοκκινισμένη γλώσσα που έχει χρώμα βατόμουρου είναι επίσης χαρακτηριστικό της οστρακιάς. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, έμετο και πρησμένες αμυγδαλές.

Πηγή: madata.gr