Πρόγραμμα Γέφυρα: Πότε λήγει η προθεσμία για τους δανειολήπτες

0
45

Λίγα 24ωρα απομένουν έως ότου να εκπνεύσει η προθεσμία που έχουν οι δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση, για να υποβάλουν αίτηση ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Γέφυρα”. Συγκεκριμένα η προθεσμία λήγει το Σάββατο στις 31 Οκτωβρίου ενώ ήδη έχουν υποβληθεί περισσότερες από 150.000 αιτήσεις. Το πρόγραμμα είναι 9μηνης διάρκειας και το ποσοστό επιδότησης στο πρώτο τρίμηνο ανέρχεται στο 90% της δόσης δανείου, στο δεύτερο τρίμηνο στο 80% και στο τρίτο τρίμηνο στο 70%. Ωστόσο, πέρα από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, οι δανειολήπτες -για να λάβουν την επιδότηση των δόσεων- θα πρέπει να έχουν εξυπηρετούμενο δάνειο. Όσοι αντιθέτως έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείων ώστε να το ρυθμίσουν. Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν τέλος Νοεμβρίου.

Αίτηση μπορούν να υποβάλουν όλοι όσοι πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

*να είναι φυσικά πρόσωπα (δηλ. άνεργοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρηματίες – ομόρρυθμοι εταίροι κ.λπ., με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα)

*να έχουν δάνειο με υποθήκη ή προσημείωση στην 1η κατοικία τους

*να έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορoνοϊό (είτε έλαβαν κάποιο Κρατικό επίδομα – ευεργέτημα είτε είχαν σημαντική μείωση εισοδήματος – εσόδων), είτε οι ίδιοι ή στενοί συγγενείς (σύζυγος, εξαρτώμενα μέλη)

*να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Πού, πώς και πότε υποβάλλω την αίτηση;

Οι αιτήσεις υποβάλλονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) www.keyd.gov.gr, που είναι προσβάσιμη και στην εθνική πύλη του Δημοσίου ofeiles.gov.gr.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως 31/10/2020.

Πηγή: madata.gr