Προσοχή: Κίνδυνος-θάνατος οι χιονοστιβάδες προειδοποιεί ο ΕΟΔ – Οδηγίες για το βουνό

0
60

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) επισημαίνει τον μεγάλο κίνδυνο από τις χιονοστιβάδες έπειτα από το τραγίκο ατύχημα στον Όλυμπο, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε δύο γιατρούς σκιέρ και ορειβάτες.

Η ΕΟΔ τονίζει ότι σε περίπτωση εμφάνισης χιονοστιβάδας η ζωή του εμπλεκόμενου εξαρτάται αποκλειστικά από τους συντρόφους του, τον εξοπλισμό τους και πόσο καλά εκπαιδευμένοι είναι οι ίδιοι, καθώς ο μέσος χρόνος ζωής είναι 15 λεπτά.

Οι παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο είναι πολλοί, όπως ο αέρας, η κλίση της πλαγιάς, ο ήλιος / ξαστεριά, η βροχή και η θερμοκρασία. Η ΕΟΔ συνιστά οι ορειβάτες που πρόκειται να επισκεφθούν ορεινά συγκροτήματα να έχουν δηλώσει τη διαδρομή τους σε ορειβατικούς συλλόγους και κατά τόπους φορείς διάσωσης και να λαμβάνουν πληροφορίες για τις μετεωρολογικές συνθήκες.

Οι ορειβάτες θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχουν μαζί τους, κινητό τηλέφωνο και ασύρματο VHF για την περίπτωση που το τηλέφωνο δεν έχει κάλυψη αναφέρει μαζί με τα παραπάνω ο ΕΟΔ σε επίσημη ανάρτηση του καθώς υπογραμμίζει πως ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Θα βρείτε τις αναλυτικές οδηγίες της ΕΟΔ εδώ.

Πηγή: madata.gr