Προτεραιότητα να επιστρέψουν στα θρανία τα Λύκεια 12 Απριλίου με self test

0
24

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για να εξεταστεί το άνοιγμα των σχολείων.

«Είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε στη δια ζώσης εκπαίδευση. Προτεραιότητα μας είναι τα λύκεια, μετά τα γυμνάσια και αργότερα τα δημοτικά. Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει σταδιακά» είπε στην ΕΡΤ1 η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Για το άνοιγμα μόνο της Γ΄ Λυκείου η κ. Μακρή επισήμανε ότι αποτελεί πρόβλημα καθώς οι καθηγητές δεν μπορούν να κάνουν τηλεκπαιδευση σε συνδυασμό με τη δια ζώσης εκπαίδευση, γι’ αυτό και γίνεται συζήτηση για άνοιγμα και των τριών τάξεων Λυκείου. «Είναι σενάρια που οφείλουμε να επεξεργαστούμε» ανέφερε.

Με μοναδικό θέμα συζήτησης το άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου, αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα Τετάρτη, 7 Απριλίου, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως. 

Οι ειδικοί έχουν και τα self test που θα κάνουν υποχρεωτικά οι μαθητές για να επιστρέψουν στα σχολεία και γι’ αυτό πρόθεση της κυβέρνησης είναι από αυτή τη Δευτέρα να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με προτεραιότητα του Λυκείου λόγω των πανελληνίων εξετάσεων, αλλά και γιατί έχουν μείνει κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή,  επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων είναι να ανοίξουν πρώτα τα Λύκεια, μετά τα Γυμνάσια και στο τέλος η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ξεκαθάρισε όμως πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση, αφού πρώτα κάνει την εισήγησή της η Επιτροπή των Ειδικών. Ερωτηθείσα για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξει τη Δευτέρα 12 Απριλίου μόνο η Γ΄ Λυκείου, η κυρία Μακρή είπε πως είναι ένα ενδεχόμενο, αλλά πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι τάξεις του Λυκείου ταυτόχρονα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα τεχνικής φύσεως.

Για την περίπτωση τα σχολεία να μην ανοίξουν ταυτόχρονα σε όλες τις περιοχές της χώρας, είπε πως αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν και για το λόγο αυτό το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση της ύλης για να εξαλείψει τις ανισότητες. Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε πως όλα θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών.

 
Η κυρία Μακρή είπε επίσης πως αν οι ειδικοί δώσουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των Γυμνασίων και της Πρωτοβάθμιας στις 19 Απριλίου, αυτό θα γίνει παρά το ότι υπάρχουν κάποιες φωνές που λένε να μην ανοίξουν τα σχολεία για μια εβδομάδα πριν το Πάσχα και μετά ξανακλείσουν, τονίζοντας πως η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης μάθηση.

 
Σε ό,τι αφορά τους μαθητές Λυκείων, η κυρία Μακρή επανέλαβε ότι είναι υποχρεωτικό να προσέλθουν στα σχολεία με βεβαίωση για αρνητικό self test, διαφορετικά δεν θα γίνονται δεκτοί στο μάθημα.

Πιθανή η παράταση της σχολικής χρονιάς για δύο εβδομάδες
Για την παράταση της σχολικής χρονιάς είπε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, αλλά με τα σημερινά δεδομένα το πιθανότερο είναι η σχολική χρονιά να παραταθεί κατά 2 εβδομάδες, μέσα στον Ιούνιο και συμπλήρωσε πως ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση για το τι θα γίνει με τις προαγωγικές εξετάσεις.

Δερμιτζάκης: Καλύτερα οι μαθητές στα σχολεία παρά έξω
Σχετικά με το άνοιγμα των Λυκείων ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι προτιμά οι μαθητές να βρίσκονται στα σχολεία αφού θα έχουν κάνει και τεστ παρά οι μαθητές να βρίσκονται μεταξύ τους εκτός σχολείου.

Σαρηγιάννης: Στα σχολεία πρώτα οι μαθητές των Λυκείων
 
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 ερωτηθείς για το αν τα θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία από την επόμενη Δευτέρα, με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, είπε πως συμφωνεί μόνο με το άνοιγμα των Λυκείων καθώς ο χρόνος πιέζει και για τις πανελλήνιες εξετάσεις, ενώ για τις υπόλοιπες βαθμίδες καλό θα ήταν να περιμένουμε να ανοίξουν μετά το Πάσχα.

Πηγή: madata.gr