Πυρά στον Αλέξη Κούγια από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

0
19

Με ανακοίνωση της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απαντά σήμερα (16.01.2023) στις πρόσφατες δηλώσεις του συνηγόρου της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξη Κούγια, χωρίς να το κατονομάζει, με τις οποίες προανήγγειλε ότι η εντολέας του θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά και ελληνικά δικαστήρια κατά των δικαστών και εισαγγελέων που χειρίστηκαν ή χειρίζονται την υπόθεση της. 

Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Κούγιας έκανε την Παρασκευή γνωστή και την πρόθεσή του να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, βάλλοντας κατά πάντων στην ανακοίνωσή του.

 Η ΕνΔΕ τονίζει στην ανακοίνωση της πως εξαιτίας των ελλείψεων του ισχύοντος θεσμικού καθεστώτος δικαστές και εισαγγελείς «βρίσκονται, κατά καιρούς, αντιμέτωποι με μία «δικονομική τακτική», η οποία, υπό την «εξαγγελία» «αγωγών» ή «μηνύσεων» σε βάρος τους, επιδιώκει αφενός μεν να δημιουργεί συνθήκες εκτροχιασμού από την ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας και αφετέρου να θέτει εκτός άσκησης των καθηκόντων τους μη αρεστούς Λειτουργούς της Δικαιοσύνης, που επιτελούν με ευσυνειδησία το καθήκον τους». 

Σε κάθε περίπτωση, η ΕνΔΕ «διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι η ανοχή σε τέτοια φαινόμενα είναι μηδενική και θα προβεί άμεσα σε όλες τις αναγκαίες θεσμικές ενέργειες με σκοπό την αντιμετώπιση της διαχρονικής αυτής παθογένειας».

 Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής: 

«Η θεσμική θωράκιση των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους αποτελεί βασική προϋπόθεση για την απερίσπαστη άσκηση αυτών των καθηκόντων και κατ´ επέκταση για την εύρυθμη λειτουργία του Κράτους Δικαίου. Εξαιτίας των ελλείψεων του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, που αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας, η χώρα μας τείνει να καταστεί “Πρωταθλήτρια” του τριτοκοσμικού φαινομένου Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί να βρίσκονται, κατά καιρούς, αντιμέτωποι με μία “δικονομική τακτική”, η οποία, υπό την “εξαγγελία” “αγωγών” ή “μηνύσεων” σε βάρος τους, επιδιώκει αφενός μεν να δημιουργεί συνθήκες εκτροχιασμού από την ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας και αφετέρου να θέτει εκτός άσκησης των καθηκόντων τους μη αρεστούς Λειτουργούς της Δικαιοσύνης, που επιτελούν με ευσυνειδησία το καθήκον τους.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι η ανοχή σε τέτοια φαινόμενα είναι μηδενική και θα προβεί άμεσα σε όλες τις αναγκαίες θεσμικές ενέργειες με σκοπό την αντιμετώπιση της διαχρονικής αυτής παθογένειας, που βρίσκει “έδαφος” στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί της χώρας, υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες άσκησης του Δικαστικού Λειτουργήματος, επιτελούν τα καθήκοντα τους με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και ευσυνειδησία με αποκλειστικό και μόνο σκοπό την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης».

Πηγή: madata.gr