Ραντεβού Μητσοτάκη με Μακρόν. Επιδιώκουμε ειλικρινή διάλογο χωρίς σημαδεμένη τράπουλα

0
71

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την Άγκυρα με προφανή στόχο να μεταφέρει την ολοένα και διογκούμενη διεθνή πίεση στο γήπεδο της γείτονος εκπέμπει παγίως η Αθήνα, την ώρα, που αντιφατικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας προδίδουν σύμφωνα με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους το αδιέξοδο της στρατηγικής Ερντογάν.

Με στόχο εμμέσως πλην σαφώς να διευκολύνει τη δρομολογούμενη σύμφωνα με κάποια κυβερνητικά στελέχη διαδικασία αξιοπρεπούς απεμπλοκής της Άγκυρας, αλλά και να υπενθυμίσει προς την διεθνή κοινότητα ότι η Αθήνα δεν ευθύνεται για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η κυβέρνηση μέσω του Στέλιου Πέτσα κάλεσε την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών για τη μία και μόνη υφιστάμενη διαφορά, ήτοι την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ για έναν «ειλικρινή διάλογο χωρίς σημαδεμένη τράπουλα», όπως υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά λίγες ώρες, προτού εκδηλωθεί ακόμη μία βαρύνουσας σημασίας διπλωματική πρωτοβουλία από την πλευρά του Βερολίνου, καθώς η προαναγγελθείσα εδώ και αρκετές ημέρες επικοινωνία της Καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ και εκτιμάται πως εντάσσεται στο πλαίσιο μίας γερμανικής μεσολαβητικής προσπάθειας στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, προκειμένου να αποσοβηθεί μία στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο συμμάχους στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Πάντως, σύγχυση επικράτησε προς στιγμήν χθες το βράδυ, όταν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προανήγγειλε την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου έστω και σε τεχνικό επίπεδο κατόπιν συνομιλίας του – όπως ο ίδιος δήλωνε σε ανάρτηση του στο twitter – με τους ηγέτες των δύο χωρών. Στην Αθήνα άναψαν τα τηλέφωνα και λίγα λεπτά αργότερα το Υπουργείο Εξωτερικών έλαβε εντολή να διαψεύσει μέσω διπλωματικών πηγών την επανέναρξη του Ελληνοτουρκικού διαλόγου. «Οι πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Πηγή: madata.gr