Ρεμδεσιβίρη: Πράσινο φως στις ΗΠΑ ως φάρμακο κατά του κορονοϊού

0
103

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε άδεια στην εταιρεία Gilead Sciences Inc για την έκτακτη χρήση του πειραματικού αντιικού φαρμάκου Remdesivir στη θεραπεία ασθενών με τη νόσο COVID-19.

«Είμαι χαρούμενος που ανακοινώνω ότι η Gilead έλαβε από τη FDA άδεια για έκτακτη χρήση του Remdesivir” είπε ο Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο εκτελεστικός διευθυντής της Gilead Ντάνιελ Ο΄ Ντέι χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ένα σημαντικό πρώτο βήμα και επισήμανε ότι η εταιρεία κάνει δωρεά 1 εκατομμυρίου φιαλιδίων του φαρμάκου για να βοηθήσει τους ασθενείς.

Φάουτσι: Θετική η ρεμδεσιβίρη στη μείωση του χρόνου αποθεραπείας

Το αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη είχε “σαφή” επίδραση στη θεραπεία του νέου κορονοϊού, σε μια κλινική μελέτη, διαβεβαίωσε σήμερα ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, ο Αμερικανός επιδημιολόγος και σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

“Τα δεδομένα δείχνουν ότι η ρεμδεσιβίρη είχε σαφές, σημαντικό και θετικό αποτέλεσμα” στη μείωση του χρόνου αποθεραπείας των ασθενών” και αυτό αποδεικνύει ότι “ένα φάρμακο μπορεί να αντιμετωπίσει τον ιό”, εκτίμησε ο Φάουτσι, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

Η κλινική δοκιμή έγινε σε συνεργασία της φαρμακοβιομηχανίας Gilead Sciences με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ.

Η μελέτη που έγινε στην Κίνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σήμερα στην επιθεώρηση The Lancet, “δεν ήταν επαρκής”, είπε ο Φάουτσι. Η μελέτη εκείνη έδειξε ότι η ρεμδεσιβίρη δεν είχε σημαντική επίδραση στη θεραπεία της Covid-19.

To 50% παρουσίασε βελτίωση

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο επικεφαλής της Gilead, Ντάνιελ Ο’Ντέι, είχε δηλώσει ότι αναμένει πως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων θα απαντήσει γρήγορα στο αίτημα της εταιρείας για έγκριση του φαρμάκου. Ο ίδιος είπε ότι, σε περίπτωση έγκρισής του, θα προσπαθήσει να χορηγήσει το φάρμακο σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται. “Κινούμαστε πολύ γρήγορα με τον FDA” είπε ο Ο’Ντέι σε συνέντευξή του στην εκπομπή του NBC, Today. “Και θεωρώ ότι θα απαντήσουν πολύ γρήγορα” συμπλήρωσε.

Μόλις την Τετάρτη, η Gilead παρουσίασε τα αποτελέσματα μελέτης, που έδειξαν πως το 50% των ασθενών που λάμβανε το φάρμακο remdesivir για πέντε ημέρες παρουσίασε βελτίωση και πάνω από τους μισούς αποχώρησαν από το νοσοκομείο εντός δύο εβδομάδων.

Η μελέτη είναι “ενός σκέλους”, το οποίο σημαίνει πως δεν αξιολογεί την απόδοση του φαρμάκου έναντι ομάδας ασθενών που δεν το έλαβαν. Η μελέτη καταδεικνύει την πιθανότητα ορισμένων ασθενών να υποβληθούν σε αγωγή με 5ήμερο σχήμα, το οποίο θα μπορούσε να επεκτείνει σημαντικά τον αριθμό των ασθενών που θα μπορούσαν να υποβληθούν σε θεραπεία με remdesivir.”

Η Gilead αναμένει δεδομένα στα τέλη Μαΐου από τη δεύτερη μελέτη που αξιολογεί τις δόσεις του remdesivir 5 και 10 ημερών σε ασθενείς με μέτρια συμπτώματα της νόσου COVID-19.

Πηγή: madata.gr