Ρωσία: Εξαφανίσθηκαν από σάιτ κείμενα κατά του Πούτιν και άλλα που καταδίκαζαν τον πόλεμο

0
56

Ο γνωστός ιστότοπος Lenta.ru δημοσίευσε σήμερα περισσότερα από δέκα κείμενα που ασκούσαν κριτική στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και καταδίκαζαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως διαπίστωσε ο ιστότοπος “Mediazona”.

Τα κείμενα εν συνεχεία εξαφανίσθηκαν από τον ιστότοπο, ενώ σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αντίγραφα τους βρίσκονται στο web–αρχείο. Οι τίτλοι των κειμένων ήσαν οι εξής: “Οι δαπάνες ρεκόρ για τον στρατό δεν βοήθησαν την Ρωσία να νικήσει την Ουκρανία”, “Οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν στους δημοσιογράφους να λένε για τα αρνητικά”, “Η Ρωσία κατέστρεψε ολοσχερώς την Μαριούπολη” και “η Ουκρανία ακύρωσε τα σχέδια του Πούτιν”.

Στην αρχές των κειμένων υπήρχε η επισήμανση : “Το κείμενο αυτό δεν έχει την έγκριση της διεύθυνσης, ενώ για την δημοσίευση του η Διοίκηση του (ρώσου) προέδρου θα μοιράσει στον ιστότοπο αστεράκια, με άλλα λόγια: ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΚΑΝΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ, πριν το απομακρύνουν”.

Την ευθύνη για ανάρτηση ανέλαβε ο επικεφαλής του τμήματος “Οικονομία και Περιβάλλον” Γιεγκόρ Πολιακόφ, καθώς και η δημοσιογράφος Αλεξάντρα Μιρόσνικοβα. Πηγή του ιστότοπου “Medizona”, επιβεβαίωσε ότι τις αναρτήσεις έκαναν δημοσιογράφοι των τμημάτων αυτών, οι οποίοι αντικατέστησαν κείμενα που είχαν ήδη δημοσιευθεί.

Ο ιστότοπος “Mediazona” δημοσίευσε τις δηλώσεις τον δημοσιογράφων που έγραψαν τα αντιπολεμικά κείμενα. “Μετά το μαζικό μπλοκάρισμα στη χώρα σχεδόν δεν έμειναν μέσα ενημέρωσης, τα οποία να μη μπορείς να τα δεις χωρίς VPN (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο). Έχουμε ένα τεράστιο αναγνωστικό κοινό, για χάρη του οποίου έχουμε καταβάλλει μεταξύ άλλων πολλές προσπάθειες, γι’ αυτό εγώ και η Σάσα αποφασίσαμε ότι μια τέτοια παρουσίαση θα είναι η μοναδικά σωστή”, δήλωσε Πολιακόφ.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι “ήδη κλήθηκαν για εξηγήσεις” και υπέθεσε ότι ο ίδιος και η Μιρόσνικοβα δεν θα εργάζονται πλέον στον ιστότοπο Lenta.ru.

Πηγή: madata.gr