Ρωσία: Τι αποκαλύπτει η ταπείνωση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών από τον Πούτιν

0
71

Θλιβερό και «παράλογο» ήταν το σκηνικό που εκτυλίχθηκε κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ταπεινώνει το γεράκι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Σεργκέι Ναρίσκιν, αποκαλύπτοντας την απόλυτη μοναξιά ενός ηγέτη που παίρνει κρίσιμες αποφάσεις για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Την εικόνα ενός ηγέτη απομονωμένου από τους πολιτικούς στο εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό της χώρας του επιβεβαιώνει, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, το «παράλογο» θέαμα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προσβάλει τον επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Ρωσίας, Σεργκέι Ναρίσκιν.

Ο… διάλογος
Το θλιβερό σκηνικό εκτυλίχθηκε κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας τη Δευτέρα, μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, ενώ ο ρώσος πρόεδρος υποτίθεται ότι ζητούσε τη γνώμη των συνεργατών του πριν αποφασίσει για την αναγνώριση των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ναρίσκιν: Στη χειρότερη των περιπτώσεων πρέπει να λάβουμε την απόφαση που ζητάμε τώρα

Πουτιν: Tι εννοείς στη χειρότερη των περιπτώσεων;Ότι πρέπει να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις;

Ναρίσκιν: «Όχι…θα υποστηρίξω..»

Πούτιν: «ΘΑ υποστηρίξω;  ή υποστηρίζω;»  «Μίλα απλά Σεργκέι!»

Ναρίσκιν: «Υποστηρίζω την πρόταση…»

Πούτιν: «Τότε πες το έτσι. Ναι ή όχι».

Ναρίσκιν: «Ναι. Υποστηρίζω την πρόταση για την ένταξη των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στη Ρωσική Ομοσπονδία.»

Πούτιν: «Δεν μιλάμε γι’ αυτό.  Δεν συζητάμε αυτό. Συζητάμε αν θα αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία τους ή όχι».

Ναρίσκιν: «Ναι. Υποστηρίζω την πρόταση για αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους»

Πούτιν: «Ωραία. Παρακαλώ μπορείς να καθίσεις τώρα. Ευχαριστώ» απάντησε ψυχρά ο Πούτιν.

Η ταραγμένη έκφραση και τα… ρολόγια
Ορισμένοι αναφέρθηκαν στην πιθανότητα να επρόκειτο για μια προσεκτικά σχεδιασμένη συνάντηση προκειμένου να δείξει στη Δύση ποιες άλλες επιλογές θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες, αλλά η ειλικρινά ταραγμένη έκφραση του Ναρίσκιν υποδηλώνει το αντίθετο.

Είναι δύσκολο να πει κανείς εάν ο Πούτιν είχε αποφασίσει ή όχι το σχέδιό του για την Ουκρανία πριν μήνες, αλλά ήταν σίγουρα ξεκάθαρο ότι η απόφαση για την αναγνώριση είχε ληφθεί πολύ πριν εκτυλιχτεί αυτό το περίεργο σκηνικό.

Υπήρξε πολύ μικρή ανταλλαγή απόψεων και η ιδέα ότι όλα ήταν αυθόρμητα υπονομεύτηκε περαιτέρω από το γεγονός ότι τα κοντινά πλάνα στα ρολόγια ορισμένων συμμετεχόντων φαινόταν να υποδηλώνουν πως η «ζωντανή» μετάδοση είχε γυριστεί στην πραγματικότητα αρκετές ώρες νωρίτερα.

Αυτό δεν εμπόδισε τον Πούτιν να τονίσει ότι επρόκειτο για μια πραγματικά ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων.

Πηγή: madata.gr