Ρωσικό ΥΠΕΞ: Δεν στηρίζουμε την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

0
65

Σε απόρριψη των ισχυρισμών οτι η Ρωσία στηρίζει την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, προχώρησε η το απόγευμα της Πέμπτης η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

«Δεν αναζητούμε να επωφεληθούμε από διασυνοριακές διαφωνίες. Η προσέγγιση αυτή ισχύει και στην Ανατολική Μεσόγειο, μία εκρηκτική περιοχή. Η Ρωσία υπερασπίζεται την επίλυση των διαφωνιών μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου», σημείωσε.  

Η κ.  Ζαχάροβα, χαρακτήρισε επίσης προκλητικούς τους ισχυρισμούς ότι οι «επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οφείλονται στη στήριξη της Μόσχας.

Στην ίδια ενημέρωση η κ. Ζαχάροβα ανέφερε «τέτοιους συλλογισμούς μπορώ να τους χαρακτηρίσω παρά μόνο προκλητικούς».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν αναζητά οφέλη μέσα από διακρατικές διαμάχες, προβλήματα, συγκρούσεις, κάτι που «ισχύει πλήρως για μια τόσο ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος».

«Δεν ωθούμε κανέναν σε επιθετικές ενέργειες. Η συνεργασία μας, ιδίως με την Τουρκία, δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών» ξεκαθάρισε.

Κύπρος: Η Ρωσία απευθύνεται σε εμάς για navtex – Η Τουρκία παρενέβη

«Η Ρωσία απευθύνεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις έκδοσης notam ή navtex» δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως η Τουρκία παρεμβαίνει, εκδίδοντας άλλες navtex.

Αναλυτικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος δήλωσε, αναφορικά με την έκδοση νέων navtex από πλευράς Τουρκίας για ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, «Είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και πολλά χρόνια, η Ρωσία απευθύνεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις έκδοσης notam ή navtex και απευθύνεται σε συγκεκριμένο οργανισμό, τον NAVAREA III».

«Είναι γνωστό ότι η Τουρκία παρεμβαίνοντας εκδίδει κάποιες άλλες navtex» επεσήμανε. 

«Όμως, έχουμε ενημέρωση και όταν πρόκειται για έκδοση notam και navtex αυτό γίνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά από αίτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας» συμπλήρωσε. 

«Η Κυπριακή Δημοκρατία σαφέστατα ενημερώθηκε για όλα» απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο παράπονο από τη Ρωσία απάντησε «Οχι. Το παράπονο μας είναι για την εκμετάλλευση που τυγχάνει από την Τουρκία».

Γιατί εξέδωσε η Τουρκία τις NAVTEX για τις ρωσικές ασκήσεις; Διπλωματικό θρίλερ

kathimerini

Πηγή: madata.gr