Σαρώνει ο κορονοϊός στο Άγιο Όρος – Ανεμβολίαστοι οι 6 στους 10 μοναχούς

0
62

Χθες άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης άλλος ένας ανεμβολίαστοι  μοναχός ο Παντελεήμων 59 ετών από τη μικρά Αγία Άννα του Αγίου Όρους .

Κρούσματα υπάρχουν κι εύχομαι να μην υπάρξουν στο μέλλον σε μονές που οι πατέρες δεν έχουν εμβολιαστεί. Εκεί είναι το πρόβλημα, ανέφερε η διοίκηση.

Πριν από περίπου μια εβδομάδα είχε φύγει από τη ζωή χτυπημένος από το φονικό ιό ο πατήρ  Διονύσιος από τη σκήτη της Αγίας Άννας,  ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε αναβάλει τον εμβολιασμό του .Άλλοι 3 μοναχοί επίσης ανεμβολίαστοι νοσηλεύονται  διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Συνολικά στις 20 μονές της χερσονήσου του Άθω δεν έχει εμβολιαστεί  το 60% των μοναχών, δηλαδή οι 1.000 από τους 1.700 σε αντίθεση με το πολιτικό προσωπικό   όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι στο 70%.

Οι  επισκέπτες  εισέρχονται στο Άγιο Όρος είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι μόνο μετά από αρνητικά  ραπιντ τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού τα οποία γίνονται στις εισόδους της μοναστικής πολιτείας ενώ έχει περιοριστεί σημαντικά και ο επιτρεπόμενος αριθμός φιλοξενούμενων στις μονές .Στην πλειοψηφία τους πάντως επισκέπτες κυρίως από χώρες των Βαλκανίων με υψηλό ιικο φορτίο  δεν διαθέτουν  πιστοποιητικά εμβολιασμού

«Προ της χορήγησης διαμονητήριού υφίσταται εξέταση. Μήπως δεν πιάνει κάποια κρούσματα γιατί θέλει 2-3 μέρες να εκκολαφτεί; Ναι είναι μια περίπτωση την οποία δεν μπορούμε να την προλάβουμε», τόνισε ο υποδιοικητής του Αγίου Όρους.

Η άρνηση  μοναχών να εμβολιαστούν προκαλεί την έντονη αντίδραση ακόμη και ηγούμενων που βλέπουν με τρόμο τη μεγάλη διασπορά στην αθωνική πολιτεία .

«Αυτοί που δεν εμβολιάζονται χρήζουν ψυχιάτρου! Θέλει ο Θεός να μας θανατώσει; Γιατί να μη πούμε ότι ο Θεός έδωσε το εμβόλιο επειδή δεν θέλει να ταλαιπωρούνται τα παιδιά Του;», σημείωσε ηγούμενος μονής Αγίου Όρους.

«Στις μονάδες εντατικής το 85% ανεμβολίαστοι είναι δεν χρειάζεται να συζητάμε περαιτέρω», υπογράμμισε ο διευθυντής κέντρου υγείας Αγίου Όρους Κωνσταντίνος Δοκούσλης.

Στο κέντρο υγείας στις Καρυές του Αγίου όρους οργανώνεται τις επόμενες μέρες η τρίτη δόση του εμβολίου ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον τώρα από αρκετούς μονάχους για την πρώτη δόση.

Mega.com

Πηγή: madata.gr