Σχολεία: Μέσα στην εβδομάδα η απόφαση για το άνοιγμα – Τα 3 σενάρια

0
47

Το πράσινο φως από τους ειδικούς λοιμωξιολόγους αναμένει η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στο άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων. Όπως τόνισε η Σοφία Φασουλάκη στο Open Tv, «εάν σήμερα ήταν 8 Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα τασσόταν αναφανδόν υπέρ του ανοίγματος των σχολείων και όχι μόνο των Δημοτικών αλλά και των Γυμνασίων και των Λυκείων». Ωστόσο, οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι έχουν διαφορετικές απόψεις για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα με το Open, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι τα σχολεία είναι κλειστά εδώ και δύο μήνες και αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στις οικογένειες και στους εργαζόμενους γονείς. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει τονίσει πολλές φορές ότι η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία του μαθητή στο σχολείο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις εισηγήσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων, με τους οποίους θα συναντηθεί και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μέσα στην εβδομάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη, δεν έχουν όλοι οι λοιμωξιολόγοι την ίδια άποψη για το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου.   

  • Ορισμένοι γιατροί τάσσονται υπέρ ενός «προσεκτικού ανοίγματος», μόνο των Δημοτικών στις 8 Ιανουαρίου
  • Άλλοι ζητούν υπομονή και επανεξέταση της κατάστασης έπειτα από τις 15 Ιανουαρίου 
  • Και άλλοι επιθυμούν το θέμα να επανεξεταστεί μετά τις 15 Ιανουαρίου   

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και η διακύμανση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού μετά τις ημέρες των Χριστουγέννων θα δείξουν πότε θα μεταφερθεί το άνοιγμα των σχολείων και ποιες βαθμίδες θα ανοίξουν.

Χαράλαμπος Γώγος: Θα μπορούσαμε να δούμε θετικά τα άνοιγμα τουλάχιστον των δημοτικών

Θετικός ως προς το άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των Δημοτικών, μετά τις γιορτές, εμφανίστηκε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις του κορονοϊού στη χώρα μας. Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο κ. Γώγος είπε πως είναι θετικό το άνοιγμα των Δημοτικών μετά τις γιορτές «σε πρώτη φάση και μία εβδομάδα μετά Γυμνάσια, Λύκεια». 

Σχολιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, ο καθηγητής σημείωσε πως η εικόνα είναι καλή και η πορεία των αριθμών πτωτική. Σε ό,τι αφορά, δε, την κινητικότητα των γιορτών, ο κ. Γώγος σημείωσε: «Θα δούμε τι συνέβη και αυτές τις μέρες. Δεν είδα εκτροπές, ακραίες καταστάσεις». «Νομίζω ότι είμαστε στην έξοδο, στην αρχή της εξόδου του τούνελ», τόνισε, σχολιάζοντας και την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας. 

Από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη σημείωσε ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν», σημείωσε.

Πέτσας: Πιθανό το άνοιγμα σχολείων στις 8 Ιανουαρίου

Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι συμβαίνει» το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε ως πιθανό το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, σημειώνοντας πως το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Παράλληλα, τόνισε πως θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες και όχι μόνο τα δημοτικά. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως μετά τα σχολεία θα ανοίξουν κι άλλοι τομείς της καθημερινής δραστηριότητας, «αρκεί να συνεχιστεί η καλή πτωτική πορεία που έχουμε».

Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα που παρατηρήθηκε τα Χριστούγεννα σε διάφορες πόλεις, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως και την Πρωτοχρονιά θα ισχύουν τα ίδια μέτρα και πως η εικόνα της χώρας μας στην περίοδο των γιορτών είναι καλή σε σχέση με άλλες χώρες.

ethnos

Πηγή: madata.gr