Σε αδιέξοδο ο Ερντογάν: Καταρρέει η λίρα

0
60

Σε κινήσεις απόγνωσης προβαίνουν η τουρκική κυβέρνηση και οι τράπεζες προκειμένου να συγκρατήσουν το εθνικό νόμισμα της χώρας το οποίο μοιάζει να καταρρέει. Βαριές είναι οι απώλειες που κατέγραψε για ακόμη μια μέρα η τουρκική λίρα, η οποία διολισθαίνει επικίνδυνα ξανά προς το ψυχολογικό όριο των 7 λιρών ανά δολάριο.

Λίγο νωρίτερα η ισοτιμία της με το δολάριο διαμορφωνόταν στις 6,96543 λίρες ανά δολάριο σε μια από τις χειρότερες επιδόσεις της ημέρας. Παράλληλα η ισοτιμία της σε σχέση με το ευρώ διαμορφώνεται στις 8,17238 λίρες ανά ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η τουρκική λίρα μέσα σε μία μέρα υποτιμήθηκε κατά 2,5-3%, ενώ σε μια εβδομάδα υποτιμήθηκε κατά 5% και σε ένα μήνα κατά 8%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τη Δευτέρα οι τουρκικές τράπεζες πούλησαν τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια για να στηρίξουν το εθνικό νόμισμα, ενώ την Τρίτη προχώρησαν σε πωλήσεις 1,5 δισ. δολαρίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μαζικές εκροές και τη ζήτηση για ξένο νόμισμα, καθώς αυξάνεται το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Το πρακτορείο επικαλείται τρεις διαφορετικές πηγές για τις πληροφορίες του. Αν και οι τράπεζες δεν κάνουν ανακοινώσεις για τις δραστηριότητες τους στις ξένες αγορές συναλλάγματος, traders αναφέρουν ότι τέτοιες παρεμβάσεις έχουν κρατήσει το τουρκικό νόμισμα σε ένα στενό εύρος για πάνω από ένα μήνα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τον τελευταίο χρόνο έχουν εγκαταλείψει τα ομόλογα σε τουρκική λίρα κεφάλαια άνω των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: madata.gr