Σε ισχύει τα νέα μέτρα, λουκέτο στο λιανεμπόριο τα Σ/Κ. Ποιες περιοχές μπαίνουν σε σκληρό lockdown

0
24

Σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα τα νέα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας με επέκταση των ωρών στην απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλαγές στη λειτουργίας της αγοράς αλλά και των σχολείων σε αρκετές περιοχές.

Επί 8 ώρες συνεδρίαζε χθες η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εισηγηθεί τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων.

Έτσι από σήμερα πολλές περιοχές μπήκαν στο κόκκινο, ενώ στην Αττική για το σαββατοκύριακο απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 18:00 το απόγευμα μέχρι τις 05:00 το πρωί.

Αφενός η σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και αφετέρου τα διαφορετικά επιδημιολογικά δεδομένα σε κάθε περιοχή είχε ως αποτέλεσμα να ληφθούν πολλά και εξειδικευμένα μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, τα καταστήματα θα παραμένουν κλειστά τα σαββατοκύριακο εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα και τα καταστήματα τροφίμων.

Εν τούτοις, το λιανεμπόριο από Δευτέρα έως Παρασκευή θα λειτουργεί, αλλά με τη μέθοδο του click away, ενώ ανοιχτά θα παραμείνουν και τα κομμωτήρια.

Κλειστά θα παραμείνουν τα λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές, ενώ οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν κανονικά.

 Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από τη Δευτέρα – Τρεις κατηγορίες

Ποιες περιοχές μπαίνουν σε σκληρό lockdown

Σε σκληρό lockdown τέθηκαν από σήμερα η Πάτρα, η Χαλκίδα και ο Άγιος Νικόλαος Λασιθίου, λόγων του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων στις περιοχές αυτός.

Στο «κόκκινο» μπήκαν επίσης: η Μύκονος, η Σαντορίνη, ο Δήμος Εορδαίας, ο Δήμος Θηβαίων, ο Δήμος Τανάγρας, ο Δήμος Σπάρτης, ο Δήμος Ζακύνθου,

η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο Δήμος Ρεθύμνης, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού, ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και ο Δήμος Τεμπών.

Σε αυτές τις περιοχές τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ οι μαθητές επιστρέφουν στην τηλεκπαίδευση.

Την ίδια ώρα, η Αστυνομία βρίσκεται σε εγρήγορση, πραγματοποιώντας ελέγχους σε όλη τη χώρα, ενώ τα μπλόκα που θα στηθούν κατά τόπους θα είναι αυξημένα.

To παρασκήνιο της συνεδρίασης των ειδικών

Επεισοδιακή ήταν η χθεσινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, η οποία διήρκησε πάρα πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να αναβάλλει και την ενημέρωση της Παρασκευής, η οποία εν τέλει διεξήχθη λίγο μετά τις 19:30, αντί για τις 18:00 που ήταν προγραμματισμένη.

Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής που διήρκησε τόσες πολλές ώρες, από την αρχή της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η μεγαλύτερη διαφωνία των ειδικών αφορούσε την πρόταση για ολικό lockdown στην Αττική.

Η εν λόγω πρόταση βρήκε υποστήριξη από τους μισούς περίπου επιστήμονες της επιτροπής. Εφόσον προχωρούσαν με την πρόταση αυτή από τις 06:00 του Σαββάτου δεν θα κυκλοφορούσε τίποτα στους δρόμους.

Οι εικόνες θα θύμιζαν το lockdown του Μαρτίου, όπου οι δρόμοι ήταν άδειοι καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, ενώ θα έκλειναν καταστήματα και σχολεία.

Αυτά τα μέτρα εν τέλει θα ισχύσουν σε Θήρα, Μύκονο, Πάτρα, Αγ. Νικόλαο και Χαλκίδα.

Θεσσαλονίκη

Παρά τα νέα μέτρα, αρκετός κόσμος κυκλοφορούσε σήμερα στην Θεσσαλονίκη, μάλιστα αρκετοί προμηθεύονταν και προϊόντα take away.

Πάτρα

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στην Πάτρα, καθώς από σήμερα η περιοχή τέθηκε σε σκληρό lockdown.

megatv

Πηγή: madata.gr