Σε πορεία αποκλιμάκωσης βαδίζει η πανδημία κορονοϊού στη χώρα

0
29

Το ιικό φορίο πέφτει και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση τόσο των διασωληνώσεων όσο και του αριθμού των πολιτών που χάνουν την μάχη με τον κορωνοϊό.

Σε πορεία αποκλιμάκωσης βαδίζει η πανδημία κορωνοϊού στη χώρα μας, με το δείκτη θετικότητας να παραμένει σταθερά κάτω από το 4%.

Την τελευταία εβδομάδα, το ιικό φορτίο στα λύματα παρουσίασε περαιτέρω ύφεση της τάξης του 5% και οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 16%.

«Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας, ενώ θεωρούμε ότι έχει ήδη καταγραφεί η επίδραση της αυξημένης κινητικότητας των εορτών του Πάσχα» ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σημαντική πια αρχίζει να είναι και η αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς τόσο οι νοσηλείες στις εντατικές όσο και οι θάνατοι, μειώθηκαν κατά 11%, περίπου, σε μία εβδομάδα.

«Οι προβλέψεις [όμως] των μαθηματικών μοντέλων δείχνουν ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε περαιτέρω μείωση, τόσο των νέων διασωληνώσεων όσο και των νέων θανάτων» πρόσθεσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Κατά 60% υπολογίζεται ότι μειώθηκαν το τελευταίο διάστημα οι εισαγωγές λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία, στα οποία νοσηλεύονται πλέον περίπου 3.500 ασθενείς.

Ο λόγος των εισαγωγών προς τα εξιτήρια λόγω ίασης από τον κορωνοϊό, διαμορφώνεται στο 0,84, επιτρέποντας σταδιακά στα νοσοκομεία να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Στα νοσοκομεία ΚΑΤ, «Γεννηματάς» και «Αττικόν» αποδεσμεύονται σταδιακά κλίνες που είχαν δεσμευτεί για τον κορωνοϊό, ενώ το Θριάσιο και το Σισμανόγλειο επιστρέφουν σταδιακά σε καθεστώς κανονικής εφημερίας.

«Ενώ στις τελευταίες εφημερίες είχαμε μείωση των covid ασθενών, οι non covid αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να βάλουμε αρκετά ράντζα» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Ταυτόχρονα, με βάση τις λίστες αναμονής και τις δυνατότητες που αποκτούν ξανά τα νοσοκομεία, έχουν ξεκινήσει και προγραμματίζονται τα χειρουργεία που είχαν ανασταλεί λόγω πανδημίας.

«Πρέπει όσο γίνεται γρηγορότερα να τα προχωρήσουμε και τουλάχιστον μέχρι τέλος Ιουλίου να έχει γίνει ένα 50%» πρόσθεσε η κυρία Παγώνη.

Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί και η επαναφορά του νοσοκομείου Κοργιαλένειο – Μπενάκειο, ενώ την προσεχή εβδομάδα θα αποδοθούν ξανά στα μη covid περιστατικά 22 κλίνες εντατικής θεραπείας.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει να επιστρέφει στην κανονική του λειτουργία και το νοσοκομείο Παμμακάριστος.

 Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σήμερα έπειτα από αρκετό καιρό

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 877, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 389.804 (ημερήσια μεταβολή +0,2%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 33 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.319 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 38, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.772 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 569 (61,7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 84% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.348 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 229 (ημερήσια μεταβολή -14,23%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 287 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Πηγή: madata.gr