Σεισμός στην Τουρκία: Ανησυχία προκαλεί το ρήγμα στους επιστήμονες

0
72

Ακόμα και η προσομοίωση μιας τόσο ισχυρής δόνησης όσο του σεισμού στην Τουρκία προκαλεί τρόμο. Η δημοσιογράφος του MEGA Ευαγγελία Μαρινάκη βρέθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Kαι μόνο η αίσθηση ενός τέτοιου σεισμού σοκάρει.

Η γη κόπηκε στα δύο σε μήκος 500 χιλιομέτρων. Η πλάκα της Ανατολίας ολίσθησε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προς τα δυτικά κατά περίπου τρία μέτρα.

Δρόμοι κομμένοι. Η γη άνοιξε. Το ρήγμα διαπέρασε ακόμα και τη σιδηροδρομική γραμμή.

«Τιναχτήκανε τα κτίρια στον αέρα, σαν τους είχαμε βάλει από κάτω δυναμίτες. Κούναγε συνέχεια και εξάντλησε τη δυνατότητα απορρόφησης της ενέργειας της κατασκευής, η οποία ούτως ή άλλως δεν ήταν τόσο ικανή ή τόσο καλή. Όμως αυτός ο ίδιος ο σεισμός ήταν εξαιρετικά μεγάλος, διήρκησε κατά ενάμισι λεπτό», δήλωσε ο καθηγητής Αντισεισμικής Προστασίας, Παναγιώτης Καρύδης.

Τα κτίρια στις τουρκικές πόλεις κατά μήκους του ρήγματος δέχθηκαν απίστευτη ενέργεια, με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να ισοπεδωθούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Όποιες περιοχές βρίσκονται κατά μήκος του τεράστιου αυτού ρήγματος καταστράφηκαν ολοσχερώς.

«Δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να δράσουν σε όλα αυτά τα μέτωπα. Ήταν χιλιάδες τα μέτωπα και όσοι σωθήκανε, σωθήκανε από τους περίοικους, δηλαδή από τις γειτονιές, απ ΄αυτούς που μπόρεσαν και ξεπέρασαν το σοκ της δόνησης και βοήθησαν άλλους ανθρώπους», δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας.

Ένα ακόμη ρήγμα όμως, μεγαλύτερο, αυτό της Βόρειας ανατολίας προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες.

Οι Έλληνες επιστήμονες που βρέθηκαν στην περιοχή του σεισμού σοκαρίστηκαν από το μέγεθος της καταστροφής. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο. Αφανίστηκαν ολόκληρες πόλεις και οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό των νεκρών είναι εφιαλτικές.

πηγή: MEGA TV

Πηγή: madata.gr