Σεισμός στην Τουρκία: Με θερμική κάμερα, σκύλο και γερανό η ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό των Ελλήνων στην Αντιόχεια

0
31

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια για τον εντοπισμό του ζεύγους των Ελλήνων που αγνοείται και εκτιμάται ότι βρίσκεται στα συντρίμμια της πολυκατοικίας που διέμενε μέχρι την ώρα του φονικού σεισμού στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι έρευνες ανάμεσα στον 5ο και 6ο όροφο της πολυκατοικίας ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα και πλέον για να προχωρήσει η επιχείρηση χρειάζεται η βοήθεια γερανού για να απομακρυνθεί μια μεγάλη πλάκα, που αποτελούσε το ταβάνι του 6ου ορόφου. Η αναζήτηση του ζευγαριού γίνεται παράλληλα με θερμική κάμερα.

Μέλη της 2ης ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη έκαναν, κατά παρέκκλιση των πρωτοκόλλων, έρευνες με διασωστικό σκύλο στην πολυκατοικία που διέμεναν οι δυο Έλληνες, ενώ κατ’ εξαίρεση η ελληνική ΕΜΑΚ έκανε σήμερα αίτημα για να επιχειρήσει στο συγκεκριμένο σημείο και πήρε το «πράσινο φως».

«Για εμάς, το γεγονός ότι είναι Έλληνες σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει για συμβολικούς λόγους να κάνουμε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αυτό είναι το ζευγάρι Ελλήνων που αγνοείται

Πρόκειται για τον Γιώργο Αντύπα και τη σύζυγό του, Νίντα Αντύπα, 65 και 62 ετών αντίστοιχα. Είναι, κατά πληροφορίες, μέλη μεγάλης και γνωστής οικογένειας στην περιοχή και διέμεναν στον πέμπτο όροφο μιας από τις χιλιάδες πολυκατοικίες που κατέρρευσαν από τον φονικό σεισμό.

Οι πληροφορίες, πάντως, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ, που βρίσκεται δίπλα στην ελληνική ομάδα διάσωσης, λένε ότι οι Έλληνες εκτιμάται ότι είναι εγκλωβισμένοι αρκετά μέτρα κάτω από τα συντρίμμια.

Να σημειωθεί ότι οι πρώτες πληροφορίες για Έλληνες στα χαλάσματα του σεισμού της Τουρκίας ανέκυψαν χθες από τις αναφορές συγγενών τους. Αρχικά δεν επιβεβαιώνονταν, ωστόσο στη συνέχεια η ελληνική πρεσβεία κατάφερε να διασταυρώσει και να επιβεβαιώσει τα στοιχεία.

Έκκληση του ανιψιού τους, συγκλονίζει η κόρη

«Όταν έγινε ο σεισμός ήρθαμε από την Κωνσταντινούπολη στην Αντιόχεια και ζητούσαμε από τους διασώστες από τη Δευτέρα να έρθουν να τους αναζητήσουν. Το διαμέρισμά τους ήταν σε 6οροφο κτίριο που γκρεμίστηκε. Οι γονείς μου έμειναν στον 5ο όροφο. Θα μπορούσαν να τους σώσουν εάν έρχονταν τις πρώτες 24 ώρες, ωστόσο δεν ήρθε κανείς στο σημείο. “Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε” είπαν ψάχνουμε σε σημεία όπου ακούγονται φωνές», είπε, η κόρη του ζευγαριού στο OPEN, ξεσπώντας σε κλάματα.

Ο ανιψιός των αγνοουμένων, Μπασέλ Μενουνέ, μίλησε νωρίτερα στην ΕΡΤ και απηύθυνε έκκληση να συνεχιστούν οι έρευνες στην πολυκατοικία που διέμεναν οι συγγενείς του, ενώ έκανε γνωστό πως από τα συντρίμμια του σπιτιού τους, χθες ανασύρθηκε άνδρας ζωντανός.

«Την πρώτη μέρα που έγινε ο σεισμός, ο γαμπρός τους πήρε την ελληνική πρεσβεία και έδωσε πληροφορίες πως έχουμε Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια στην Αντιόχεια. Και μετά περιμέναμε να πάρουμε κάποια απάντηση, να πάρουμε ενημερώσεις. Από τότε έχουν έρθει κάποιες ομάδες. Οι τοπικές ομάδες έψαχναν. Βγάλανε την πρώτη μέρα τρεις, τέσσερις γείτονες ζωντανούς. Χθες έβγαλαν και άλλον ένα γείτονα. Ήταν και αυτός ζωντανός. Και τώρα περιμένουμε την βοήθεια να δούμε τι θα γίνει με τον θείο μου», τόνισε ο Μενουνέ.

Tα τελευταία 10 χρόνια το ζευγάρι ζούσε στην Αντιόχεια, ενώ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο εξωτερικό. «Είχα επαφή μαζί τους πριν 20 μέρες, ενώ μετά τον σεισμό δεν κατάφερε η κόρη τους να επικοινωνήσει μαζί τους. Και εγώ προσπάθησα να τους πάρω την ίδια μέρα, μετά το σεισμό, αλλά δεν απάντησε ο θείος μου. Δηλαδή δεν έπιασε το κινητό και κανείς δεν μπορούσε να τους μιλήσει από τότε».

πηγή: topontiki.gr

Πηγή: madata.gr