Σεισμός στην Τουρκία: Οι ηρωικές «μάχες» των Ελλήνων διασωστών μέσα στα χαλάσματα

0
22

Παλεύουν για ένα σημάδι ζωής μέσα τα χαλάσματα. Οι Έλληνες εθελοντές διασώστες έσπευσαν στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας, να βοηθήσουν από την πρώτη στιγμή.

Σε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ του MEGA φαίνονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης που δίνουν εκτός από τους άνδρες της ΕΜΑΚ και εθελοντές Έλληνες διασώστες οι οποίοι είναι άρτια εκπαιδευμένοι σε φυσικές καταστροφές και έσπευσαν στην Τουρκία μετά το χτύπημα του σεισμού. Μαζί με ειδικά μηχανήματα και την «Speedy» τον εκπαιδευμένο σκύλο διασώστη βρίσκονται εκεί προσπαθώντας να σώσουν ζωές.

Οι Έλληνες εθελοντές διασώστες από την Παρασκευή το βραδύ με οδηγίες των τουρκικών συντονιστικών οργάνων παλεύουν για ένα σημάδι ζωής μέσα τα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός.

Μαζί τους και η ακούραστη «Speedy» ένα Βελγικό Μαλινουά που έχει εκπαιδευτεί με την ενισχυμένη της ακοή και όσφρηση να σώζει ζωές . 27 εθελοντές από την ελληνική ομάδα διάσωσης με άρτια εκπαίδευση στις φυσικές καταστροφές βρίσκονται στην κατεστραμμένη πόλη Αντί-γιαμάν.

«Είμαστε εκεί γύρω στις 40 ώρες σε συνεχή δράση τα 27 άτομα είναι πλήρως εκπαιδευμένοι και με πλήρης εξοπλισμό .Μέχρι στιγμής είναι το όγδοο κτήριο που ελέγχουμε .Άρουμε ασταμάτητα με γκρουπ το ένα ξεκουράζεται το άλλο είναι στην δράση», ανέφερε ο Φώτης Σαρηγιάννης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Η ελληνική ομάδα διάσωσης έχει στήσει το δικό της κέντρο επιχείρησης στην Αντί-γιαμάν με πλήρη εξοπλισμό . Από θερμικές κάμερες και γεννήτριες μέχρι και απινιδωτές.

Το γκρουπ που επιχειρεί είναι και αυτό χωρισμένο σε δύο ομάδες . Το πρώτο είναι εκπαιδευμένο να τρυπώνει στα χαλάσματα όταν η θερμική κάμερα εντοπίσει ζωή και το δεύτερο γκρουπ είναι για την παροχή των πρώτων βοηθειών στα άτομα που απεγκλωβίστηκαν.

Σήμερα για πάρα πολλές ώρες η Ελληνική αποστολή προσπαθούσε μαζί με αποστολή Αμερικανών μέσα στα συντρίμμια ενός κτιρίου, όπου υπήρχαν ενδείξεις για επιζώντα.

Με την ίδια μανία που πέφτουν οι εθελοντές μας στις διασώσεις με την ίδια μανία προσπαθούν να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους .

«Ο πόνος και η απόγνωση η αγωνία των ανθρώπων είναι συγκλονιστική . Θα είσαι ταυτόχρονα άνθρωπος και ταυτόχρονα να δουλεύεις σαν διασώστης πρέπει να είσαι σαν ρομπότ για να μην υπερνικούν τα συναισθήματα για να κάνεις λίγο πιο αποτελεσματική την δουλειά», σημείωσε ο Μιλτιάδης Μπενάκης.

Όσο περνούν οι ώρες τόσο οι ελπίδες λιγοστεύουν, η μάχη με τον χρόνο άνιση, άλλα οι εθελοντές μας είναι εκεί και θα συνεχίσουν να παλεύουν μέχρι τέλους.

Πηγή: madata.gr