Σεισμός στην Τουρκία: Ρήγμα 500 χιλιομέτρων. Κόπηκε η γη στα δύο – Πάνω από 20.000 νεκροί

0
70

Σε μήκος 500 χιλιομέτρων εντοπίζεται το ρήγμα του φονικού σεισμού που ισοπέδωσε Τουρκία και Συρία. Ο απολογισμός των νεκρών είναι πλέον πάνω από 20.000.

O σεισμός 7,8 Ρίχτερ είχε επίκεντρο περίπου 26 χιλιόμετρα ανατολικά της τουρκικής πόλης Nurdagi σε βάθος περίπου 18 χιλιομέτρων στο ρήγμα της Ανατολίας.

Το ρήγμα, το οποίο χαρακτηρίζεται επιστημονικά «πλαγίας ολίσθησης», μετακινεί την αραβική πλάκα προς το Βορρά και σπρώχνει την πλάκα της Ανατολίας προς τα δυτικά.

Η ελληνική επιστημονική αποστολή στην Τουρκία, αποτελούμενη τους Ευθύμη Λέκκα, Παναγιώτη Καρύδη, Μανώλη Βασιλάκη, Σπύρο Μαυρούλη και Γιάννη Αργυρόπουλο εντόπισε το μεγάλο σεισμικό ρήγμα που εμφανίζεται στην επιφάνεια κοντά στην πόλη Nurdağı.

Ο τύπος του ρήγματος, που είναι οριζόντιας ολίσθησης και παρουσιάζει μετακίνηση της τάξης των 5 μέτρων στην περιοχή, δημιουργεί ιδιότυπες ζημιές στα κτίρια, αντίστοιχες με αυτές που είχαν παρατηρηθεί στο σεισμό του İzmit, το 1999, σχολίασε ο κ. Λέκκας.

Σε φωτογραφίες που δημοσίευσε η Maxar Technologies, φαίνεται το τεράστιο ρήγμα φαίνεται να διασχίζει έναν αυτοκινητόδρομο, αγροτικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές.

Το μήκος και το μέγεθος του ρήγματος ήταν παρόμοια με τον σεισμό του 1906 που κατέστρεψε το Σαν Φρανσίσκο», δήλωσε γεωφυσικός στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA.

πηγή: topontiki.gr

Πηγή: madata.gr