Σφραγίζουν με ΝΟΤΑΜ τον εναέριο χώρο της Αττικής λόγω της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

0
16

Φρούριο η Αθήνα για την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου. Την Κυριακή εκδόθηκε NOTAM, η οποία θα ισχύσει την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και προβλέπει για συγκεκριμένες ώρες το κλείσιμο του εναέριου χώρου του κέντρου των Αθηνών για την κηδεία.

Οι περιορισμοί φαίνονται στον παρακάτω χάρτη και αφορούν σε τρεις περιοχές του εναέριου χώρου της Αττικής, ήτοι το κέντρο της Αθήνας, τις περιοχές της Τανάγρας, του Τατοΐου και της Δεκελείας, καθώς και ένα κομμάτι της βορειοανατολικής Αττικής, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η κηδεία του τέως μονάρχη θα πραγματοποιηθεί στη Μητρόπολη, στο κέντρο της Αθήνας, στις 12:00 της Δευτέρας, ενώ η ταφή του στο Τατόι, στα πρώην βασιλικά ανάκτορα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς επίσης κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων, ενώ θα αναπτυχθεί συνεργασία με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Πολιτισμού.

Στην Αθήνα «γαλαζοαίματοι» και υψηλοί προσκεκλημένοι

Μέλη βασιλικών οικογενειών από 11 κράτη της Ευρώπης και υψηλοί προσκεκλημένοι βρίσκονται ήδη στην Αθήνα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ενώ οι τελευταίοι αναμένεται να φθάσουν νωρίς το πρωί της Δευτέρας με ιδιωτικές πτήσεις.

Οι περισσότεροι αναμένεται να καταλύσουν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», όπου έχει καταλύσει και η οικογένεια του εκλιπόντος. Την μεγαλύτερη εκπροσώπηση θα έχει η ισπανική βασιλική οικογένεια, καθώς εκτός της αδελφής του εκλιπόντος και βασιλομήτωρος Σοφίας, η οποία βρίσκεται εδώ και ημέρες στην Αθήνα, στην εξόδιο ακολουθία θα δώσει το παρών ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε με την σύζυγό του Λετίθια και τις δύο κόρες τους, αλλά και ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α’.

Από τον βασιλικό οίκο της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται αύριο το πρωί η πριγκίπισσα Άννα, αδελφή του βασιλιά Καρόλου Γ΄, ενώ ανοιχτό παραμένει το αν θα έρθει και ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Ουίλιαμ, καθώς είναι βαφτισιμιός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, αδελφή της συζύγου του εκλιπόντος Άννας-Μαρίας, συνοδευόμενη από τον γιο της, πρίγκιπα της Δανίας Φρειδερίκο και την αδελφή της πριγκίπισσα Βενεδίκτη.

Το «παρών» θα δώσουν ακόμη, μεταξύ άλλων, ο βασιλιάς Κάρολος Γουσταύος της Σουηδίας και η πριγκίπισσα Χριστίνα της Σουηδίας, ο διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας Χαακόν Μάγκνους, ο τέως βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών Β΄, ο τελευταίος διάδοχος του θρόνου της πρώην Γιουγκοσλαβίας Αλέξανδρος Καρατζόρτζεβιτς με τη σύζυγό του Αικατερίνη και ο ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος. Συνολικά οι προσκεκλημένοι ανέρχονται σε 187, ανάμεσά τους και περίπου 50 Έλληνες, μεταξύ αυτών στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες και πολιτικοί.

Το πρόγραμμα
Η σορός του τέως βασιλιά θα φύγει από το Ά Νεκροταφείο λίγο μετά τις 5:00 το πρωί της Δευτέρας και θα φτάσει στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου περίπου στις 5:45 το πρωί. Από τις 06:00 έως και τις 10:30 όποιος επιθυμεί θα μπορεί να αποτίσει φορο τιμής.

Λίγο πριν τις 12:00 η σορός θα μεταφερθεί στον κεντρικό ναό στην Μητρόπολη Αθηνών για την τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου δηλαδή και των 12 συνοδικών Μητροπολιτών.

Η εξόδιος ακολουθία θα διαρκέσει πρείπου μία ώρα και περίπου στη 1:00 μετα το μεσημέρι η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι. Εκεί θα τελεστεί τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ταφή στο βασιλικό κοιμητήριο διπλα από τους τάφους των γονέων του, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος. Στη συνέχεια η οικογένεια θα παραθέσει γευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής:

Αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και κατά τις ώρες 06:00′ έως 14:00′ θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις παρακάτω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

  • Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της,
  • Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,
  • Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.

Επιπλέον, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων στις παραπάνω οδούς, από σήμερα, Κυριακή 15 Ιανουαρίου, από τις 10:00 μ.μ. έως αύριο, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 02:00 μ.μ.

Διευκρινίζεται ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορεί να παραταθούν ή να μειωθούν καθώς και να μην εφαρμοσθούν ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων Τροχαίας.

Σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας η πρόσβαση στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού, όπου θα βρίσκεται η σορός του τέως βασιλιά, θα είναι ελεύθερη από τις 06:00 π.μ. έως τις 11:00 π.μ. της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της οικογένειας.

Πηγή: madata.gr