Σήμερα οι υπογραφές ΕΕ-Pfizer για άλλες 300 εκ. δόσεις εμβολίων. Πρόταση και για 300εκ. δόσεις της Moderna

0
52

Σήμερα το απόγευμα θα υπογράψει τη σύμβαση για την αγορά επιπλέον 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά της COVID-19 το οποίο παρασκευάζεται από τις εταιρείες BioNTech και Pfizer, με δυνατότητα απόκτησης ακόμα 100 εκατομμυρίων δόσεων, και η οποία είχε παρουσιαστεί από την Κομισιόν στις 8 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε  η Επίτροπος αρμόδια για την υγεία Στέλλα Κυριακίδου ανακοίνωσε 

Έτσι, η ΕΕ θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει έως και 600 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου, το οποίο ήδη χορηγείται σε ολόκληρη την Ένωση, αναφέρει η Κομισιόν.

Οι επιπλέον δόσεις θα αρχίσουν να παραδίδονται το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η ΕΕ έχει αποκτήσει ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων τα οποία βασίζονται σε διαφορετικές τεχνολογίες.

Μαζί με τη σημερινή ανακοίνωση για επιπλέον 300 εκ. δόσεις από τη Moderna, η ΕΕ έχει εξασφαλίσει έως και 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις των πλέον ελπιδοφόρων υποψήφιων εμβολίων για την Ευρώπη και τους γείτονές της.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά τη σημερινή παρουσίαση των πρωτοβουλιών των αποφάσεων του Κολεγίου των Επιτρόπων τόνισε ότι δεν υφίστανται άλλες διμερείς συμβάσεις των κρατών μελών με τις εταιρείες και προειδοποίησε αυστηρά έναντι όσων υποστηρίζουν ότι διαθέτουν επιπλέον δόσεις στη μαύρη αγορά, ότι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη, ενώ όποιος τα αγοράσει φέρει μόνος την ευθύνη, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση τι περιέχουν τα συγκεκριμένα φιαλίδια.

Η Κομισιόν προτείνει σύμβαση για επιπλέον 300εκ. δόσεις από το εμβόλιο της Moderna

 Η Κομισιόν και συγκεκριμένα η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε μια δεύτερη σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna, για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων (150 εκατομμύρια το 2021 και δυνατότητα αγοράς επιπλέον 150 εκατομμυρίων το 2022) για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ

Σύμφωνα με την Κομισιόν η σημερινή σύμβαση με τη Moderna βασίζεται στο ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που θα παραχθούν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των ήδη υπογεγραμμένων συμβολαίων με BioNTech / Pfizer, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac και Moderna. Αυτό το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα έχει πρόσβαση σε 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις, μόλις τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά, αναφέρει η Κομισιόν.

 Υπενθυμίζει ότι η Κομισιον χορήγησε υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι BioNTech και Pfizer στις 21 Δεκεμβρίου 2020, η Moderna στις 6 Ιανουαρίου 2021 και η AstraZeneca στις 29 Ιανουαρίου 2021.

 Σύμφωνα με την Κομισιόν το εμβόλιο Moderna βασίζεται στο messenger RNA (mRNA).

 Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά ότι “σήμερρα εξασφαλίζουμε 300 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου COVID-19 που παράγεται από τη Moderna, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη για εμβολιασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό μας φέρνει πιο κοντά στον κύριο στόχο μας: να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια το συντομότερο δυνατό. Με χαρτοφυλάκιο έως 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε εμβόλια όχι μόνο στους πολίτες μας, αλλά και στους γείτονες και τους συνεργάτες μας. “

 Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, τόνισε ότι “με αυτό το νέο συμβόλαιο με τη Moderna, προσθέτουμε άλλα 300 εκατομμύρια δόσεις ενός εγκεκριμένου ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου. Σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς τον στόχο μας να παρέχουμε γρήγορη πρόσβαση σε ασφαλείς και αποτελεσματικούς εμβολιασμούς σε πολίτες στην Ευρώπη και πέραν αυτής κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Η σύμβαση είναι σημαντική όχι μόνο για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της ΕΕ, αλλά και για το μελλοντικό μας έργο για τον περιορισμό της ταχείας εξάπλωσης νέων παραλλαγών. “

Πηγή: madata.gr