Σκέψεις για αυστηρό lockdown. Γυρίσαμε δύο μήνες πίσω. Είμαστε σε κατάσταση ετοιμότητας

0
56

Καλπάζει ο κορoνοϊός και επιστρέφει σε ρυθμούς Δεκεμβρίου, κάτι που μεταφράζεται σε πισωγύρισμα δυο μηνών.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν πονοκέφαλο σε ειδικούς και κυβέρνηση, με τον Φεβρουάριο να ξεκινά κάθε άλλο παρά αισιόδοξα, καθώς η αύξηση στις νοσηλείες, σε συνδυασμό με τον εντοπισμό μεταλλαγμένων κρουσμάτων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Το επόμενο 48ωρο είναι κρίσιμο, καθώς η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα εξετάσει τα τελευταία στοιχεία, με το ενδεχόμενο για ένα σκληρότερο lockdown να παραμένει ανοιχτό.

Τα 1.261 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου ο ΕΟΔΥ έχουν ανησυχήσει ειδικούς και κυβέρνηση, σε συνδυασμό και με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που εντοπίζονται στη χώρα μας. Έτσι, στη συζήτηση επανέρχεται η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, μεταξύ αυτών και η απαγόρευση κυκλοφορίας πριν από τις 21:00 που ισχύει έως σήμερα. Την ίδια ώρα, το σενάριο για ένα αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου δεν έχει απομακρυνθεί ποτέ από το τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ υπάρχουν σκέψεις να ληφθεί ακόμη και προληπτικά, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα. 

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες 48 ώρες, μέχρι να συνεδριάσουν οι ειδικοί της επιτροπής για να λάβουν τις αποφάσεις τους, είναι κρίσιμες. Πάντως, δεν είναι μόνο τα κρούσματα τα οποία απασχολούν την κυβέρνηση, αλλά και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αφού την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές αυξήθηκαν από 30 σε 87 και υπάρχει και αύξηση του δείκτη θετικότητας Rt λίγο πάνω από την μονάδα. Πριν φτάσουμε στο γενικό lockdown, όμως, υπάρχει και το plan B, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18:00 το απόγευμα ή τις 19:00 μέχρι τις 5 το πρωί. Το πλάνο αυτό βέβαια, με δυσκολία υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, λόγω του μεγέθους του πληθυσμού της Αττικής

Οι σκέψεις Μαξίμου για νέα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν θα ακολουθεί μία ευθεία γραμμή». Με την φράση αυτή προαναγγέλλουν ουσιαστικά συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη την πιθανή λήψη νέων μέτρων, τα οποία θα εισηγηθούν οι ειδικοί. Προτεραιότητα, δε, σημειώνουν είναι η δημόσια υγεία και η διατήρηση – όσο είναι δυνατό – μίας ισορροπίας σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και την οικονομία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρακτικά τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά στις περιοχές που δεν έχουν «κοκκινίσει» ενώ στις υπόλοιπες θα λειτουργήσουν ως έχουν, εφόσον βέβαια δεν προκύψει νέα έκρηξη κρουσμάτων του κορονοϊού. Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα, ένα από τα πλέον πιθανά σενάρια είναι ορισμένα κομμάτια της αγοράς να επιστρέψουν σε lockdown, από την στιγμή που δεν παρατηρηθεί μείωση των κρουσμάτων, κάτι που προφανώς οι ειδικοί αποκλείουν για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση βαίνει προς το χειρότερα. Ναι μεν πάντα το ολικό lockdown βρίσκεται στο τραπέζι εντούτοις τη δεδομένη στιγμή δεν είναι από τα πλέον πιθανά σενάρια τη στιγμή που εξετάζονται περαιτέρω περιοριστικά μέτρα αναφορικά με τη κυκλοφορία. Κι αυτό διότι, όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μετακινείται τόσο αυξάνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι τα όποια νέα μέτρα θα αποφασιστούν, κατόπιν σχετικής εισήγησης της επιτροπής των ειδικών.

31 νέα μεταλλαγμένα κρούσματα σε Αττική, 205 συνολικά στην Ελλάδα

Στα 205 ανέρχονται συνολικά τα κρούσματα της μετάλλαξης κορονοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 oλοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 19-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 76 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 31 δείγματα θετικά για το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) -μετάλλαξης στελέχους Μεγάλης Βρετανίας- τα οποία εντοπίστηκαν όλα στην Αττική.

Συγκεκριμένα το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) ανιχνεύθηκε σε:

  • 7 δείγματα προερχόμενα από νοσοκομεία
  • 24 δείγματα από Κέντρα Υγείας

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 204 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage (μετάλλαξης στελέχους Μεγάλης Βρετανίας) και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa (μετάλλαξης Νότιας Αφρικής) του ιού SARS-CoV-2.

«Δεν υπάρχει μαγική λύση»

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι γίνεται ένας «αγώνας δρόμου» κατά της πανδημίας, με τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις να βρίσκονται στο προσκήνιο.

«Δεν υπάρχει κάποια λύση μαγική».

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, τα εγκεκριμένα εμβόλια αυτήν την στιγμή στην Ευρώπη προφυλάσσουν από τις μεταλλάξεις και μάλιστα δημιουργούν αντισώματα «υψηλότερων τίτλων» από αυτά που δημιουργεί ο οργανισμός μετά από φυσική νόσηση.

Σκέψεις για αυστηρό lockdown

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα και η αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα, έχει θορυβήσει κυβέρνηση και ειδικούς, με την σκέψη για σκληρότερα μέτρα και ένα πιο αυστηρό lockdown να είναι στο τραπέζι.

«Είναι κάτι που θα αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή αφού συνυπολογιστούν πολλοί παράγοντες».

Όπως επισήμανε ο κ. Δημόπουλος, αντίδοτο στην καραντίνα αποτελούν οι εμβολιασμοί, η αύξηση των διαγνωστικών τεστ και φυσικά η τήρηση των μέτρων προστασίας όπως οι αποστάσεις και η χρήση μασκών.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει ευαισθητοποίηση του κόσμου».

Προσπάθεια να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά

Σχετικά με τα σχολεία, στόχος όλων είναι να παραμείνουν ανοιχτά, αφού η συμβολή τους στην αύξηση των κρουσμάτων είναι μικρή.

«Η προσπάθεια όλων είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, με την έννοια ότι η συμβολή τους στις διακυμάνσεις της πανδημίας δεν είναι σημαντική».

«Είμαστε σε κατάσταση ετοιμότητας»

Η αύξηση αυτή των κρουσμάτων έχει οδηγήσει σε περισσότερες εισαγωγές ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία.

Όπως σημείωσε ο Νίκος Παπανδρέου, νοσηλευτής νοσοκομείου «Σωτηρία», τις τελευταίες ημέρες τα περιστατικά κορωνοϊού που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο είναι περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Είμαστε σε μια κατάσταση ετοιμότητας όπως και στην προηγουμένη περίοδο της πανδημίας», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: madata.gr