Σκυλάκι πέθανε από τρόμο για τα βεγγαλικά το βράδυ της Ανάστασης – Πολλές εξαφανίσεις ζώων

0
480

Ένα θλιβερό περιστατικό (που φαίνεται ότι δεν είναι το μοναδικό) σημειώθηκε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου την ώρα της Ανάστασης, όταν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά έπεφταν, ως είθισται, σε πολλές περιοχές της χώρας.

Όπως γνωστοποίησε ο Φιλοζωϊκός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας στην ιστοσελίδα που διατηρεί στο Facebook, ένα σκυλάκι “έσβησε” από τον τρόμο του υπό τους δυνατούς κρότους στους δρόμους της περιοχής. Η Χαρά, όπως ονομαζόταν η σκυλίτσα είχε ζήσει ως αδέσποτο για κάποια χρόνια, ενώ στη συνέχεια υιοθετήθηκε από οικογένεια, ωστόσο το βράδυ της Ανάστασης δεν άντεξε και πέθανε από τρόμο, όπως αναφέρει ο σύλλογος:

“Η καρδούλα σου σταμάτησε να χτυπάει τόσο ξαφνικά γιατί τρόμαξες από τα βαρελότα. Πέθανες από τρόμο. Δεν έχουμε λόγια για να εκφράσουμε τη λύπη μας γι’ αυτό το απρόβλεπτο θανατικό. Δεν έχουμε λόγια για να εκφράσουμε το θυμό μας για τόσους ασυνείδητους που καπηλεύονται τη θρησκευτική κατάνυξη και «σπέρνουν» τον θάνατο. Αυτοί οι ασυνείδητοι, χθες βράδυ κατέστρεψαν μια οικογένεια. Σίγουρα αυτοί δεν θα σκέφτονται που μπορεί να οδηγήσει η εγκληματική ανευθυνότητά τους, σίγουρα αυτοί δεν θα έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο και πάνω από όλα σίγουρα δεν θα έχουν κατοικίδιο για να νιώσουν μια φορά στη ζωή τους λίγη ευαισθησία. Αντίο Χαρά, Αντίο Χαρούλα μας. Απόψε ταξίδεψες στο μέρος που δεν θα νιώσεις ποτέ ξανά φόβο”.

Αναφορά για πολλά ζώα που χάνονται από τον φόβο
Φαίνεται, ωστόσο, πως ο δυνατός ήχος των βεγγαλικών και των κροτίδων αποτελεί ένα γενικότερο πρόβλημα για τα ζώα και δη τα αδέσποτα, τα οποία πανικοβάλλονται με αποτέλεσμα να χάνονται:

“Το βράδυ μετά την Ανάσταση αρκετοί ήταν αυτοί που επικοινώνησαν μαζί μας προκειμένου να αναζητήσουν ζώα που χάθηκαν και δεν μπορούσαν να τα βρουν. Και αρκετοί από τους εθελοντές μας, εντόπισαν τρομοκρατημένα σκυλιά που δεν είχαν ξαναδεί στην περιοχή μας. Υπολογίζω πως επρόκειτο για σκυλιά που έφυγαν πανικόβλητα από τον τόπο που ζουν με άγνωστη κατεύθυνση” αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Ν. Φιλαδέλφειας, Κική Καραθανάση.

“Παλιότερα θυμάμαι που είχαμε περισσότερα αδέσποτα στους δρόμους, κάθε Πρωτοχρονιά και Ανάσταση αναγκαζόμασταν να τους κρεμάμε ταμπελάκια με τηλέφωνα επικοινωνίας, ώστε να μπορέσουμε να τα μαζέψουμε εάν χαθούν από τον θόρυβο των βαρελότων. Ακόμη πιο δύσκολα μάλιστα είναι για τα αδέσποτα που έχουν βρει οικογένειες, αλλά έχουν ζήσει αρκετά έξω για να θεωρήσουν ότι κάτι άσχημο μπορεί να τους συμβεί”, προσθέτει.

Μάλιστα, αναφερόμενη στο τι νιώθουν τα ζώα όταν δέχονται ήχους από πυροτεχνήματα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Όλγα Λιάρα, περιγράφει την κατάσταση ως “μετατραυματικό στρες”: “Τα ζώα περιέρχονται σε κατάσταση σοκ, νιώθουν σαν να βομβαρδίζονται και σε κάποιες περιπτώσεις άλλα αφοδεύουν από τον τρόμο τους και άλλα αρχίζουν να τρέχουν πανικόβλητα. Και αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο για κατοικίδια. Σκεφτείτε τι συμβαίνει στα αδέσποτα που τρέχουν πανικόβλητα στους δρόμους και υπάρχει κίνδυνος να χτυπηθούν από αυτοκίνητα. Σκεφτείτε τι συμβαίνει στα άγρια ζώα ή στα πτηνά που φτιάχνουν τις φωλιές τους στα δέντρα”, δήλωσε στο GRTimes.

news247.

Πηγή: madata.gr