Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι Έλληνες, μεταξύ τους δύο τραυματίες

0
108

Η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών απομακρύνθηκε από το Σουδάν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών. Ανάμεσα τους βρίσκονται και οι δύο Έλληνες που είχαν τραυματιστεί προ ημερών.

Κατά τη διάρκεια της Κυριακής (23/4), δύο νέες συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων πραγματοποιήθηκαν υπό τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, με αντικείμενο τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν. Στη δεύτερη από αυτές, έγινε γνωστό ότι η πρώτη ομάδα πολιτών -στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες- με τη βοήθεια της Γαλλίας αποχώρησαν από την εμπόλεμη χώρα με προορισμό το Τζιμπουτί.

Μια ακόμη πτήση 12 Ελλήνων που αποχωρούν από το Σουδάν αναμένεται να προσγειωθεί στο Τζιμπουτί.

Η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και πρόκειται να συνεχιστεί καθόλη την διάρκεια της νύχτας.

Σημειώνεται πως στο Σουδάν εκτιμάται πως βρίσκονται περί τους 100 Έλληνες με τις οικογένειες τους και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ασφαλή μεταφορά τους.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο απεγκλωβισμού των Ελλήνων από την εμπόλεμη χώρα, στη νότια Αίγυπτο μετασταθμεύουν δύο μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα C-130 και ένα C-27J με 15 επίλεκτα μέλη των Ειδικών Δυνάμεων. Επίσης, μετέβη και ιατρικό προσωπικό με το απαραίτητο υλικό, καθώς και ο διευθυντής της Α8 Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Σούλιος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 23 Απριλίου, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη μόλις ολοκληρώθηκε.

Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκεί ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

 Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς τη Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πηγή: madata.gr