Σουδάν: Ρουκέτα χτύπησε σπίτι Ελλήνων στο Χαρτούμ – Συγκλονιστικές εικόνες

0
48

Οι στιγμές που εξακολουθούν να ζουν οι Έλληνες στο Σουδάν είναι απελπιστικές. Ρουκέτα χτύπησε σπίτι ελληνικής οικογένειας στο Χαρτούμ. Δύο ελληνικές οικογένειες σώθηκαν από καθαρή τύχη.

Οι Έλληνες που ζουν στο Χαρτούμ βιώνουν εφιαλτικές στιγμές εν μέσω της εμφύλιας διαμάχης.

Ρουκέτα χτύπησε σπίτι ελληνικής οικογένειας στην πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ, το οποίο συγκλονίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ του εθνικού στρατού της αφρικανικής χώρας και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης.

Σε φωτογραφίες που δημοσιεύει το Open φαίνονται οι υλικές ζημιές που προκάλεσε η ρουκέτα στο σπίτι των ομογενών, οι οποίοι συγκαταλέγονται ανέμεσα στους περίπου 100 Έλληνες που παραμένουν στο Σουδάν και κάνουν επανειλημμένες εκκλήσεις να απεγκλωβιστούν εγκαταλείποντας τη χώρα.

Οι οικογένειες των Ελλήνων σώθηκαν από καθαρή τύχη, αφού το χτύπημα ήταν σφοδρό.

Απογειώθηκε το ελληνικό μεταγωγικό για να παραλάβει Έλληνες πολίτες από το Τζιμπουτί

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού πρακτορείου, το μεταφορικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί για την παραλαβή των Ελλήνων υπηκόων. Το τελευταίο 24ωρο έχουν απομακρυνθεί 28 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους με τη βοήθεια Ιταλίας και Γαλλίας.

 Δένδιας: Η Ευρώπη δεν πήρε καλό βαθμό στην κρίση του Σουδάν 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας  προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ευχαρίστησε τις «τεράστιες προσπάθειες» που καταβάλλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούν, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη στην κρίση στο Σουδάν «δεν έχει πάρει πολύ καλό βαθμό».

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, έχει ως εξής:

«Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα ζητήσω αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούν, από το Σουδάν.

Ήδη υπήρξε σχετική μου συζήτηση χθες με τον Ζοζέπ Μπορέλ και δέχτηκε το αίτημά μου.

Από εκεί και πέρα θέλω να ευχαριστήσω τον Ζοζέπ Μπορέλ για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, όπως και να ευχαριστήσω την υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούν.

Θα ήθελα όμως να πω και κάτι άλλο. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η στρατιωτική πυξίδα και μάλιστα με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου να μπορούμε να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις και σαν Ευρώπη -θέλω να πω- στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό».

 Ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ Αλ-Ναχιάν (Abdullah bin Zayed Al Nahyan), σχετικά με τον συντονισμό των ενεργειών για την παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.

Στο Τζιμπουτί βρίσκεται η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η Επίτιμη Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Πηγή: madata.gr