Σουδάν: Σε εξέλιξη η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων – Στην Αίγυπτο τα δυο μεταγωγικά

0
46

Σε εξέλιξη βρίσκεται δραματική επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από την πρωτεύουσα Χαρτούμ εν μέσω βομβαρδισμών και διασταυρούμενων πυρών μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών. Ωστόσο, έγινε γνωστό ότι σε γαλλικό κονβόι που χτυπήθηκε δεν υπήρχαν Έλληνες, αλλά έπεσε σε διασταυρούμενα πυρά αυτοκίνητο με τον Μητροπολίτη Σάββα και άλλους 4 που επιχείρησαν να βγουν από τη Μητρόπολη. Δεν υπάρχει Έλληνας τραυματίας, μόνο ένας Γάλλος έχει τραυματιστεί. Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι με παρέμβαση του πρωθυπουργού έχουν σταλεί δύο ελληνικά μεταγωγικά και ομάδα κομάντος στα σύνορα του Σουδάν με την Αίγυπτο.

Συγκεκριμένα σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση του Υπουργείου Εξωτερικών για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων που βρίσκονται στο Σουδάν. Νωρίτρα απογειώθηκαν ένα C-130 και ένα C-27 τα οποία προσγειώθηκαν πριν από λίγο στη Νότια Αίγυπτο.  Όπως δήλωσε την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στη χώρα, η κυβέρνηση έθεσε προτεραιότητα την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών. 

«Στις 15 Απριλίου εκδώσαμε ανακοίνωση με την οποία καλούμε τους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν και τους Έλληνες του Σουδάν να ενημερώνονται για την κατάσταση. Στις 16 Απριλίου εκδόθηκε νέα επικαιροποιημένη ανακοίνωση», συνέχισε.

Παράλληλα σημείωσε πως με εντολή του έχει ενεργοποιηθεί Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία με τα άλλα κράτη για συντονισμό και η οποία συνεδριάζει δύο φορές τη μέρα.

Επικοινωνία Δένδια – Γαλλίδας ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά με θέμα την ασφάλεια Ελλήνων στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους απο τη χώρα. Το ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με την υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαρόπουλου.

Τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και ο επίτιμος πρόξενος στο Χαρτούμ, Γεράσιμος Παγουλάτος, μιλώντας στο CNN Greece διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν Έλληνες στο γαλλικό κομβόι που χτυπήθηκε από πυρά, κατά τη διάρκεια απεγκλωβισμού. Το κομβόι το συνοδεύουν στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων με προορισμό την πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ και συνέχεια εκτός της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν έχει σχηματιστεί ελληνικό κομβόι ούτε συμμετέχουν σε κονβόι άλλων δυνάμεων. Το ίδιο επιβεβαιώνει ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ Γεράσιμο Παγουλάτο (το μεσημέρι της Κυριακής), ο οποίος μιλώντας στο CNN Greece δεν επιβεβαίωσε την μεταφορά Ελλήνων με το κομβόι των Γάλλων πολιτών. Ο κ. Παγουλάτος είπε ότι οι Έλληνες πολίτες ήταν ασφαλείς και δεν είχε ξεκινήσει η μεταφορά τους.

Πηγή: madata.gr