Στα 713 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Μαΐου – Οι αντιδράσεις της αγοράς

0
52

Θετικά αντιμετωπίζουν οι πολίτες την αύξηση του κατώτατου μισθού, θεωρούν, ωστόσο, ότι το επιπλέον ποσό δεν αρκεί για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας. Η εξαγγελία του πρωθυπουργού πυροδότησε νέα πολιτική κόντρα, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει ότι η κοινωνία χρειάζεται μέτρα ανάστασης και όχι σταύρωσης και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά ότι η πραγματικότητα απέχει πολύ από τη μαύρη εικόνα που προσπαθεί να πλάσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
24 ώρες μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργου για αύξηση του κατώτατου μισθού οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτών κάνουν λόγο για ένα θετικο πρώτο βήμα που όμως δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί το σφοδρό κύμα της ακρίβειας.

Ο Κοσμάς Γκουτζιώτης εργάζεται σε τουριστικό γραφείο και έλαβε ενημέρωση από τον εργοδότη του για την αύξηση που θα δουν από την 1η Μαΐου όσοι λαμβάνουν των κατώτατο μισθό.

«Αν το αφήσουμε στο έτος όλο αυτά τα 50 ευρώ είναι σχεδόν ενας μισθός. Είναι ένας 15ος μισθός ουσιαστικά», δήλωσε.

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 τη διαμορφώνεται στα 855,6 ευρώ.

Για τους εργατοτεχνίτες με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια το ημερομίσθιο φτάνει λίγο παραπάνω από τα 35 ευρώ.

Ο Γιώργος Μενίδης, εργαζόμενος στον τομέα της εστίασης λαμβάνει το βασικό μισθό και εκτιμά ως θετικό βήμα την αύξηση στα 713 ευρώ.

«Βεβαίως είναι ανάσα και τα 50 ευρώ και τα 10 και τα 20 πλέον έτσι όπως είναι οι καταστάσεις. Αν είσαι παντρεμένος και έχεις και ένα παιδί δύο τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», είπε σχετικά.

Όσον αφορά στην αναπροσαρμογή των επιδομάτων ανεργίας το ημερήσιο επίδομα που σήμερα είναι 16,29 ευρώ από πρώτη Μαΐου θα είναι στα 17,51. Μηνιαίως το ίδιο επίδομα που είναι σήμερα στα 407,25 θα φτάσει τα 438 ευρώ.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ ανέβασαν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Ο ελληνικός λαός χρειάζεται μέτρα Ανάστασης και όχι μέτρα σταυρώματος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρέθηκε στην Καλλιθέα και επανέλαβε το αίτημά του για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, παρεμβάσεις στα τιμολόγια του ρεύματος αλλά και μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ούτε θέλει ούτε μπορεί. Αυτά τα μέτρα της Ανάστασης και της ανακούφισης της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να τα κάνει πράξη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η πραγματικότητα το φετινό Πάσχα απέχει πολύ από τη μαύρη εικόνα που προσπαθεί να πλάσει ο κ. Τσίπρας ως προϊόν της διαρκούς ανειλικρίνειάς του», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

H κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα παρακολουθεί την πορεία της οικονομίας και θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις αν και όποτε χρειαστεί.

Πηγή: madata.gr